otrzymasz rabat
zapisz się*
Schowaj
* Wyrażam zgodę na przesyłanie informacji handlowej przez Leroy - Merlin Polska Sp. z o. o. z siedzibą
w Warszawie przy ul. Targowej 72 środkami komunikacji elektronicznej z których przesyłania w każdej chwili mogę zrezygnować lub dokonać zmiany swoich danych wprowadzonych w procesie rejestracji.
Promocja ważna do
zapisz się do newslettera, otrzymasz rabat
zapisz się
.

Grillowanie pełną parą

Grillowanie pełną parą
Bez nich barbecue na tarasie czy w ogrodzie nie może się odbyć. Jaki grill i akcesoria wybrać? Oto gorące propozycje tego sezonu.
0
Grillowanie pełną parą

Nowoczesny taras

 

Zakup grilla to nie tylko decyzja na poziomie estetyki. Od tego, na jaki rodzaj sprzętu się zdecydujemy, zależy czas przygotowywania potraw, a nawet ich smak. Wybór należy zacząc od rodzaju zasilania grilla. 

Grill węglowy

Najbardziej popularna i najtańsza opcja. Od kamiennych i stacjonarnych konstrukcji po jednorazowe, które świetnie sprawdzą się na wycieczce. Grill węglowy zasilany jest węglem drzewnym – w naturalnej formie lub w brykietach. Najczęściej wykonany ze stali lub żeliwa. Najlepiej, jeśli posiada również pokrywę – zapobiega to wysuszaniu się potraw i rozprzestrzenianiu ognia oraz znacznie skraca czas przygotowywania potraw.

 

 

 

Grill gazowy

To trochę droższa opcja, ale o wiele wygodniejsza niż grill węglowy. Gotowanie przypomina przyrządzanie potraw w piekarniku. Palenisko szybko się nagrzewa, można regulować temperaturę i nie trzeba doglądać ognia. Taka metoda grillowania uchodzi też za zdrowszą, gdyż podczas pieczenia nie wydzielają się szkodliwe węglowodory aromatyczne. Grill gazowy zasilany jest gazem ziemnym lub propanem – trzeba więc regularnie napełniać butlę na stacji LPG. 

Dwupoziomowy taras 

 

  

 

Grill elektryczny

Na takim grillu potrawy przygotujemy równie szybko jak na grillu gazowym. Grille elektryczne wymagają jednak stałego zasilania, więc najczęściej stosowane są wewnątrz lub na balkonach i tarasach z dostępem do prądu (przyda się wodoodporny przedłużacz ogrodowy). Zazwyczaj są dużo mniejsze niż grille gazowe i węglowe.

Elektryczny grill na balkonie

 

  

 

Stacjonarny czy mobilny?

Posiadacze ogródków mogą zdecydować się na grill betonowy – rozkładanie grilla i poszukiwanie części zostanie tylko wspomnieniem. Dodatkowo solidna konstrukcja z cegły lub betonu będzie ozdobą ogrodu. Stworzy klimat rustykalnej kuchni na zewnątrz. Grille betonowe mają kilka poziomów palenisk – można przygotować kilka potraw jednocześnie i dostosować poziom wypieczenia. Można stworzyć taką konstrukcję samodzielnie lub kupić gotowy model – złożenie elementów jest bardzo proste. 

 

 

 

Jeśli nie chcecie, by grill stał się całoroczną ozdobą ogrodu albo po prostu nie macie na niego miejsca, a składanie i przenoszenie go nie jest wam na rękę, warto zdecydować się na grill przenośny. Można łatwo go przechować w domu lub garażu.

 

 

 

Co zamiast grilla?

Palenisko – dzięki niemu można rozpalić ogień w dowolnym miejscu i nie niszczyć przy tym trawnika lub łąki. Potrawy przypiekane w żywym ogniu smakują inaczej, więc to idealne rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za grillem.
 

          

 

Wędzarnia to domowy sposób na wędzone potrawy i alternatywa dla grilla.

 

 

Można gotować także bezpośrednio w ognisku. Przyda się do tego kociołek, w którym można przyrządzić potrawy jednogarnkowe.

 

 

 

Akcesoria

Przyrządzanie potraw na grillu ułatwią specjalne dodatki. Oto kilka niezbędników, które powinny się znaleźć w waszej kuchni.
 

  

Sztućce i naczynia do rożnych dań z grilla.

 
  

 

Odpowiednia temperatura, przyprawianie mięsa czy warzyw i wentylacja mają duże znaczenie.

 

               

 

Odwiedź naszą sekcję GRILLOWANIE NA TARASIE I BALKONIE i dowiedz się więcej.

Na blogu piszemy o tym, co nas ciekawi i inspiruje. To miejsce na pomysłowe wnętrza ze świata i designerskie znaleziska.
Wczytywanie rekomendacji...