Carrer Avinyo: loft w kamienicy

Carrer Avinyo: loft w kamienicy
To wnętrze wygląda bardziej jak elegancki loft, niż jak typowe mieszkanie w kamienicy. Otwarta, dwupoziomowa przestrzeń, szlachetne drewno i geometryczna mozaika tworzą unikatową kompozycję, którą uznano za najlepsze wnętrze 2013 roku.
0
Carrer Avinyo: loft w kamienicy

Projekt londyńskiej pracowni David Kohn Architects zachwycił jury INSIDE Festival. Nagroda przyznawana na festiwalu w Singapurze to jedno z najbardziej prestiżowych wyróżnień dla architektów wnętrz. Nagrodzone wnętrze znajduje się w starej części Barcelony – średniowiecznej dzielnicy Barri Gotic. Mieszkanie mieści się w kamienicy, która stoi na skrzyżowaniu dwóch uliczek. Bryła ma charakterystyczny, trójkątny kształt zwężający się przy przecięciu ulic. Wnętrze usytuowane jest w narożnej części budynku – jego kształt to spore wyzwanie dla architekta. Nietypowy układ wymagał więc sporych zmian.

 

 

Architekci zaczęli od wyburzenia większości ścian działowych, tworząc w ten sposób otwartą przestrzeń. Maksymalnie wykorzystali imponująca wysokość wnętrza, duże okna i oryginalne sztukaterie.

 

 

Apartament to własność dwóch braci, którzy wychowali się w Barcelonie. Teraz wracają tu tylko na wakacje. Wnętrze miało zachować równowagę pomiędzy wspólną częścią dzienną, a strefą prywatną każdego z nich.

 

 

Podłogę zdobią kafelki wykonane w manufakturze Mosaics Marti, tej samej, która współpracowała z Antonio Gaudim. To ukłon w stronę tradycyjnej katalońskiej mozaiki. Kształt kafelków inspirowany był kształtem budynku i pobliskiego placu - Plaça George ‘del Tripi’ Orwell. Mozaika przykryła niemal całą powierzchnię mieszkania. Ich trójkątny kształt i ułożenie jest spójny z geometrią wnętrza. Płytki różnią się od siebie – kolor stopniowo przechodzi od zielonego do czerwonego (wykonano aż 26 rodzajów płytek). W ten sposób architekci kolorami wydzielili umowne strefy dla każdego z braci.

 

 

Na najniższym poziomie znajduje się część dzienna - salon, jadalnia połączona z kuchnią oraz pokój gościnny. Nad nią nadbudowano antresolę, na której znajdują się sypialnie z osobnymi łazienkami oraz biblioteka. Pokoje połączone są ze sobą za pomocą metalowych kładek. Jedna z sypialni znajduje się w drewnianej zabudowie, w której ukryto również pokój gościnny. Pokoje zamknięte w drewnianej kostce przypominają kajuty na łodzi. By poprawić wentylację i wpuścić do nich trochę naturalnego światła architekci wbudowali w ściany drewniane okiennice wewnętrzne, tzw. shuttersy.

 

 

Przy głównym wejściu powstała rama z mosiądzu wypełniona szkłem – tworzy rodzaj przedsionka prowadzącego do strefy dziennej.

 

 

Projekt: David Kohn Architects (www.davidkohn.co.uk)
Ile metrów: 117.5 m2
Gdzie: Barcelona
Rok: 2013
Zdjęcia: Hose Hevia Blach

Na blogu piszemy o tym, co nas ciekawi i inspiruje. To miejsce na pomysłowe wnętrza ze świata i designerskie znaleziska.
Wczytywanie rekomendacji...