Chanoinesse: apartament w Paryżu

Chanoinesse: apartament w Paryżu
Mieszkanie mieści się w starej kamienicy położonej w 4. dzielnicy Paryża. To tam znajduje się Centre Pompidou, ale i wiele starszych zabytków. Eklektyczny klimat Paryża udziela się wnętrzu zaprojektowanemu przez pracownię Kalb Lempereur.
0
Chanoinesse: apartament w Paryżu

Projekt apartamentu „Chanoinesse” wymagał całkowitej zmiany aranżacji mieszkania. Wcześniej mieszkanie podzielone było na pięć niepraktycznych pokoi. W nowym układzie na 100 m2 znalazły się dwie sypialnie, łazienka, przechodnia biblioteka, kuchnia oraz pokój dzienny i przestronny hol. Przed zmianami wnętrze było ciemne i ponure – w nowej odsłonie architektki postawiły na jasne kolory, które rozświetliły przestrzeń. Energii dodały też żółte ściany w kuchni i w salonie.

 

 

Architektki szukały punktów zaczepienia, które będą przykuwać uwagę. Poziomy i perspektywy, które wyglądają jak ramy zaprojektowały m.in. w bibliotece. Sofa została ukryta we wnęce w ścianie, którą obłożono drewnem. Sprawia wrażenie, jakby znajdowała się w drewnianym pudełku. By czytającemu nie było zbyt ciemno, nad sofą umieszczono dwie lampy ścienne Artemide Tolomeo. Wokół wejścia do biblioteki nadbudowano drewniany regałv z lakieorwanego mdf-u. Głębokie półki mają różne wielkości. Ich układ wprowadza do wnętrza rytm i geometryczny porządek. Przy biurku w bibliotece kolejny klasyk designu – krzesło Wire Harrego Bertoia. Bibliotekę z salonem łączy zaś głęboki, drewniany portyk.

 

 

W kuchni rytm wyznaczają szafy o różnej głębokości. Wysokie od sufitu po podłogę delikatnie zachodzą na siebie. W wyspie kuchennej z białego corianu ukryto schowki na przybory kuchenne. Wystarczy podnieść wieko wykonane z drewna figowego, by znaleźć potrzebne drobiazgi.

 

 

W łazience wnęki pełnią funkcję półek na kosmetyki. W zagłębieniach wyłożonych kafelkami umieszczono też baterie. Kafelkami wyłożono ściany, część sufitu oraz podłogi. We wnętrzu nie ma szafek –do przechowywanie architektki wykorzystały metalowe kosze, w których znalazło się miejsce na ręczniki.

 

 

W holu uwagę zwraca ciekawy detal – wieszak wykonany z prostych, krótkich, drewnianych kołków. W ścianie znalazło się ich aż 20. Na kilku z nich architektki umieściły półkę – przyda się na odłożenie na bok kluczy lub telefonu.

 

 

Projekt: Stephanie Kalb, Celine Parcinski (www.kalblempereur.com)
Gdzie: Paryż
Ile metrów: 100 m2
Zdjęcia: Céline Parcinski i Olivier Hallot
Rok: 2012
 

Na blogu piszemy o tym, co nas ciekawi i inspiruje. To miejsce na pomysłowe wnętrza ze świata i designerskie znaleziska.
Wczytywanie rekomendacji...