Dom przy plaży

Dom przy plaży
W nadmorskim ośrodku Höllviken turyści spędzają lato, ale pewna rodzina mieszka tu cały rok. Fasada z malowanych na czarno drewnianych paneli przywodzi na myśl typowe letniskowe domki. Ale wnętrze urządzone jest ultranowocześnie i ze smakiem.
0
Dom przy plaży

Prosta bryła parterowego domu jest ukryta wśród sosnowych drzew. Osobno zbudowano niewielki domek dla gości. Na rozległym tarasie z podłogą z desek zamiast basenu znajduje się jacuzzi.

 

 

Otwarta kuchnia jest prosta i funkcjonalna. Cała w bieli, z cegiełką z kafli nad blatem, urozmaicającą wystrój swoją fakturą i eleganckim blatem z czarnego granitu. Podłużne okno wprowadza do wnętrza kolor – zieleń z ogrodu.

 

 

Prosty rustykalny stół i czarne krzesła w skandynawskim stylu ustawione na dywanie z naturalnych włókien tworzą jadalnianą wyspę. Druga jadalnia urządzona została po sąsiedzku, na tarasie. Dzięki dużym przesuwanym drzwiom na dwóch ścianach, strefa dzienna jest wypełniona światłem i wydaje się jeszcze bardziej przestronna.

 

 

Przytulny salon łączy klasyczne kanapę i szezlong z etnicznym dywanem i nowoczesnymi żyrandolem oraz stolikiem kawowym. Dwie kanapy ustawione vis-à-vis to świetne rozwiązanie dla dużej rodziny. Lustro w złotej ramie dodaje wnętrzu szyku i głębi.

 

 

Sypialnia z kącikiem do czytania. Przy fotelu Barcelona projektu Miesa van der Rohe industrialna lampa podłogowa. A pod sufitem – dyskotekowa kula. Te oryginalne detale rekompensują skromny wystrój.

 

 

Pokoje dziecięce mają dobrze zaplanowaną przestrzeń do przechowywania. W jednym stanęło łóżko z praktycznymi szufladami na pościel, w drugim nad biurkiem zawieszono półki-kubiki na wszystko. Cechą wspólną są liczne i kolorowe poduszki na łóżkach, które służą za oparcie.

 

 

W minimalistycznej łazience wyłożonej białymi kaflami znajduje się zarówno wolno stojąca wanna, jak i kabina prysznicowa z odpływem w podłodze. Wysoko umieszczone okno zapewnia dobrą wentylację, a zarazem dyskrecję. Sterylność wnętrza przełamuje gres w piaskowym kolorze na podłodze.

 

 

Pokój dla gości zajmuje osobny kubik, dobudowany obok domu. Wchodzi się do niego przez duże przeszklone drzwi. Białe wnętrze ożywiono pasiastym dywanem i czerwonymi meblami – fotelem i komodą.

 

 

Źródło: Bjurfors (www.bjurfors.se)

 

Na blogu piszemy o tym, co nas ciekawi i inspiruje. To miejsce na pomysłowe wnętrza ze świata i designerskie znaleziska.
Wczytywanie rekomendacji...