Dom z panoramicznym oknem

Dom z panoramicznym oknem
Z tego zlokalizowanego na wzgórzu w koreańskim mieście Chungbuk domu roztacza się wspaniały widok na przedmieścia. Architekci wykorzystali ten fakt w projekcie budynku. Przewidzieli w nim oryginalne okno, z którego można podziwiać okolicę.
0
Dom z panoramicznym oknem

Uwagę zwraca również nieregularna bryła budynku z oknami różnej wielkości. Ponieważ dom należy do młodego małżeństwa z czwórką dzieci, wokół niego zaplanowano ogródek z pagórkiem, a przed wejściem „boisko” do kosza. Efektownie prezentują się czerwone drzwi skontrastowane z białą fasadą i podmurówką z szarego kamienia.

 

 

Centralną częścią domu są wielofunkcyjne schody zaprojektowane z myślą o dzieciach. Bo poza tym, że pozwalają się dostać na piętro i są elementem dzielącym przestrzeń, służą także jako zjeżdżalnia, regał na książki...

 

 

… A także kino domowe. Na ścianie naprzeciw nich zamontowano bowiem duży rozwijany ekran do rzutnika i głośniki.

 

 

Przeszklona ściana pomaga doświetlić pokój na piętrze, a także kontrolować poczynania pociech.

 

 

Ażurowa konstrukcja ciągów i barierki zapewnia przepływ powietrza i światła, dając poczucie nieskrępowanej przestrzeni. Tablica na ścianie w korytarzu to domowe centrum dziecięcej kreatywności.

 

 

Pod schodami zorganizowano dla dzieci miejsce do pracy z połączonymi ze sobą biurkami i krzesłami, które kolorem ożywiają wystrój. Z aneksem biurowym sąsiaduje sypialnia dla rodzeństwa, którą zamykają praktyczne, niezajmujące przestrzeni przesuwane drzwi.

 

 

Przy sypialni dziecięcej urządzono dodatkowo łazienkę. Dwie umywalki to dobre rozwiązanie w przypadku tak dużej rodziny. Pomarańczowe kafle nawiązują do wystroju aneksu do pracy, dzięki czemu wystrój parteru jest spójny.

 

 

Piętro jest zarezerwowane dla rodziców. W głębi, za przesuwanymi drzwiami znajduje się ich sypialnia. Przestrzeń w korytarzu wykorzystano na dodatkową biblioteczkę.

 

 

Poddasze z widokiem na miasto jest również miejscem dziecięcych zabaw. Mebli jest tu niewielkie – tylko tyle, ile potrzeba do przechowywania zabawek. Uroczym dodatkiem w minimalistycznym wnętrzu jest dworcowy zegar w stylu retro.

 

 

Z nowoczesną białą kuchnią sąsiaduje jadalnia. Za całe jej wyposażenie służy niski drewniany stół. Zgodnie z koreańskim zwyczajem siedzi się przy nim na podłodze. Dlatego też w tym wnętrzu, jak i w całym mieszkaniu zastosowano ogrzewanie podłogowe, a okna umieszczono nisko nad podłogą.

 

 

Poza zjeżdżalnią przy schodach dzieci mogą wyładowywać swoją niespożytą energię podczas akrobacji na zamontowanych na ścianie drabinkach.

 

 

 Czerwona miękka przegroda z okienkiem jest efektownym dodatkiem w stonowanym wnętrzu. Wydziela dodatkowy aneks kuchenny na parterze.

 

 

Równie ładny widok roztacza się z balkonu, który przylega do biura rodziców. Ażurowa barierka z metalowej siatki nie blokuje dopływu światła.

 

 

Projekt: Moon Hoon (www.moonhoon.com)

Kiedy: 2011

Gdzie: Chungbuk, Korea

Metraż: 209 m2

Zdjęcia: Namgoong Sun, Huh Juneul (www.juneulhuh.com), Park Young Chae
 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na blogu piszemy o tym, co nas ciekawi i inspiruje. To miejsce na pomysłowe wnętrza ze świata i designerskie znaleziska.
Wczytywanie rekomendacji...