Eklektyczny chalet w Szwajcarii

Eklektyczny chalet w Szwajcarii
Casa Sur Ual położony w malowniczej wiosce Vella to tradycyjny alpejski dom z 350-letnią historią. Po niedawnej renowacji nic a nic nie zmieniła się jego wiekowa fasada. Za to wnętrze przystosowano do nowoczesnych standardów i potrzeb dwóch rodzin, które tam mieszkają.
0
Eklektyczny chalet w Szwajcarii

Ten drewniany chalet na podmurówce ma charakterystyczny dla górskich domów spadzisty dach i urocze, pomalowane na miętowo okiennice. Holenderski architekt Christian Müller postanowił zachować wygląd zewnętrzny domu, aby był spójny z otoczeniem.

 

 

Koncepcja wystroju wnętrza zakładała połączenie drewna, kamienia i betonu. Z tego ostatniego wykonano minimalistyczne schody z prostą barierką. Zabudowa pod nimi jest współczesna, ale deski na suficie to już zastany, oryginalny element wykończenia...

 

 

…Podobnie jak te na ścianie w jadalni. Pełne sęków, bruzd i przebarwień prezentują się niezwykle malowniczo. Ławy i stół zrobiono specjalnie pod wymiar. Efektownie prezentują się w towarzystwie wiekowej okładziny.

 

 

W przestrzeni dziennej też postawiono na kontrast nowej stolarki ze starą „boazerią”. Do przechowywania służą wiklinowe skrzynie i kufry w rustykalnym stylu. Choć modułowa sofa to nowoczesny mebel, kolorowe poduszki z folkowymi nadrukami nadają jej bardziej swojski charakter.

 

 

Każdy zakątek domu został praktycznie zagospodarowany. Ten wąski pokoik z niewielką sofą stanowi przytulny kącik wypoczynkowy. Z sąsiednim pomieszczeniem łączy go prześwit w drewnianej ścianie.

 

 

Dwie mieszkające tu rodziny mają oddzielne kuchnie. Jedną urządzono bardzo tradycyjnie – cała jest w drewnie, choć nie brakuje akcentów nowoczesnych, np. tafli szkła hartowanego przy kuchence. Druga jest nowoczesna, ze stalową zabudową. Jednak ocieplają ją drewniane elementy.

 

 

 

Zabudowa z płyty gipsowo-kartonowej tworzy niszę-półkę nad umywalką. To proste i praktyczne rozwiązanie. Najwięcej uwagi przykuwa jednak chropowata faktura kamienia na ścianie.

 

 

Nie tylko sauna, ale też łazienka zostały wyłożone jasnym drewnem z ładnym rysunkiem. Ten materiał pojawia się na podłodze, ścianach, a nawet w obudowie wanny. Prywatność zapewniają okiennice.

 

 

Zdjęcie stropu pod dachem powiększyło przestrzeń dziecięcego pokoju i umożliwiło zbudowanie antresoli z łóżkami i miejscem do przechowywania pod spodem. Dzięki temu wąski pokój jest dobrze zagospodarowany i da się w nim swobodnie poruszać.

 

 

Projekt: Christian Müller (www.christian-muller.com), Lukas Egli (www.projektierbar.ch)

Zdjęcia: Susanna von Känel (www.susannavonkaenel.ch)
 

Na blogu piszemy o tym, co nas ciekawi i inspiruje. To miejsce na pomysłowe wnętrza ze świata i designerskie znaleziska.
Wczytywanie rekomendacji...