Ekskluzywny apartament w Wiedniu

Ekskluzywny apartament w Wiedniu
Kondygnacja piano mobile w budynku z przełomu XIX i XX wieku. Dawne apartamenty reprezentacyjne przekształcono w komfortowe nowoczesne mieszkanie. A ponieważ zachowano oryginalną stolarkę, kafle cementowe i sztukaterie, wnętrza nabrały niepowtarzalnego charakteru.
0
Ekskluzywny apartament w Wiedniu

By sprostać wymogom nowoczesnego stylu życia, aneks kuchenny został włączony do salonu. A dawną kuchnię przerobiono na pokój dziecięcy. Biała gładka zabudowa w połączeniu z nowoczesnymi meblami jadalnianymi tworzy sterylne wrażenie. Równoważą je piękny oryginalny parkiet w jodełkę i aksamitny szezlong przykryty w dodatku futrzanym pledem.

 

 

Drzwi wejściowe w starym stylu prowadzą do długiego korytarza. Elegancka zasłona na całej jego długości zastąpiła prawdziwą ścianę i wyraźnie dodała wnętrzu przytulności oraz elegancji.

 

 

Za „ścianą” z tkaniny mieści się łazienka połączona dwuskrzydłowymi drzwiami z sypialnią. Podczas korzystania z niej, wystarczy zaciągnąć zasłonę, by zyskać prywatność. To odważne i niezwykle oryginalne rozwiązanie. W dodatku zasłona, dywan i lustrzana ściana sprawiają, że łazienka wygląda jak pokój.

 

 

Jedna z tafli lustra przy wolno stojącej umywalce to tak naprawdę skrzydło drzwi. Mieści się za nimi sauna wyłożona jasnym drewnem.

 

 

Nieregularny kształt pomieszczenia okazał się jego atutem. Ścianę z wnęką w kształcie trapezu pomysłowo zabudowano wanną, a obok zaprojektowano natrysk bez kabiny. Polerowany tynk tworzy na ścianach i obudowie wanny dekoracyjną strukturę.

 

 

Kącik wypoczynkowy urządzono z naciskiem na wygodę i przytulność. Zapewniają je miękkie moduły nowoczesnej sofy oraz włochaty dywan. Ze sztukateriami na suficie przekornie zestawiono designerską, stylizowaną na retro lampę z drucianym abażurem (projektu architektów z pracowni Destilat) i wielkoformatowy wydruk zdjęcia.

 

 

Cementowe kafle przy łóżku wyglądają jak barwny dywan i dodają wnętrzu szlachetności. Są przeciwwagą dla prostego wystroju sypialni. Oryginalnymi dodatkami są bielone stoliki-pieńki i lampa z tiulowym abażurem.

 

 

W pokoju dziecka, tak jak w sypialni rodziców, odsłonięto oryginalne cementowe kafle, które stały się barwnym elementem wystroju. Regał na zabawki i dziecięce akcesoria schowano dyskretnie za zasłonami. Pomysłem pani domu było zestawienie szarych dywanów z intensywnie żółtym tiulowym abażurem lampy wiszącej.

 

 

Projekt: Destilat (www.destilat.at)


Gdzie: Wiedeń


Ile metrów: 130 m2


Zdjęcia: Monika Nguyen (monikanguyen.net)
 

 

Na blogu piszemy o tym, co nas ciekawi i inspiruje. To miejsce na pomysłowe wnętrza ze świata i designerskie znaleziska.
Wczytywanie rekomendacji...