Grecki apartament w kolorze

Grecki apartament w kolorze
W tym mieszkaniu w Atenach efektownie połączono turkusową posadzkę z żółtymi schodami i niebieską kuchnią. Ażurowe przegrody i przeszklone ściany tylko umownie dzielą jego dolny poziom na strefy. Ich główne zadanie to dawać poczucie otwartej, jednoczącej rodzinę przestrzeni.
0
Grecki apartament w kolorze

Kiedyś były tu dwa mieszkania. Połączono je w jedną całość i wyremontowano, wznosząc na środku schody o ciekawej konstrukcji. Turkusowa mozaika wypełnia przestrzeń salonu i kuchni, nadając otwartej przestrzeni spójność.

 

 

Ażurowa drewniana przegroda wydziela z salonu coś w rodzaju holu czy przedpokoju. Zintegrowana z nią ławeczka jest praktycznym meblem przy drzwiach wejściowych.

 

 

Miodowa kotara przesłania przesuwane drzwi na taras. Kolorystycznie harmonizuje z salonową częścią zabudowy pod schodami.

 

 

Ponieważ schody przylegają do kuchni, zamiast barierki z jednej strony zabudowano je przeszkleniem z okienkami. Prześwit pod stopniami zapewnia kontakt z częścią dzienną.

 

 

Kolejne przeszklenie oddziela kuchnię od pokoju do… jogi. Służy on też jako miejsce dziecięcych zabaw. Kuta rama i szkło tworzą lekką ścianę z drzwiami, która dodatkowo przesłonięta jest teatralną czerwoną kotarą – gdy się ją rozsunie, aneks wypełnia się dodatkowym światłem.

 

 

Jadalnia w salonie wyposażona jest w prosty drewniany stół i industrialne krzesła. Ścianę zabudowano meblościanką, przez co wnętrze nabrało vintage’owego klimatu. Wpisuje się w niego również wisząca lampa.

 

 

Pomarańczowa terakota na piętrze pozwala wysunąć się na pierwszy plan niebanalnej, choć prostej dekoracji ściany. Półkole namalowane różową farba imituje zachodzące (lub wschodzące, w zależności od punktu widzenia) słońce. Pomysłowo obudowano barierkę przy schodach półką z szufladami pod spodem.

 

 

Szafa prawie na całą ścianę i pawlacz dostarczają mnóstwa miejsca do przechowywania w tym dziecięcym pokoju. Zabudowa tworzy ciekawą wizualnie kompozycję z wykończeniem ściany i drzwiami. Do połowy pomalowaną ścianę za łóżkiem zdobi dodatkowo wielkoformatowa naklejka.

 

 

Wnęka z łóżkiem została dodatkowo pomalowana na niebiesko. Zabieg ten pozwolił czytelnie podzielić przestrzeń pokoju na funkcjonalne strefy. Biel zarezerwowano dla kącika biurowego.

 

 

Zróżnicowane wykończenie frontów szafy w sypialni urozmaica i dynamizuje wystrój. Dla zrównoważenia wyrazistego mebla obok postawiono proste łóżko i biały regał. Drewniana podłoga dodaje wnętrzu przytulności.

 

 

 

Projekt: Point Supreme (www.pointsupreme.com)

Gdzie: Ateny, Grecja

Ile metrów: 270 m2

Rok: 2014

Fotograf: Yannis Drakoulidis (www.yannisdrakoulidis.com), Point Supreme (www.pointsupreme.com)

Na blogu piszemy o tym, co nas ciekawi i inspiruje. To miejsce na pomysłowe wnętrza ze świata i designerskie znaleziska.
Wczytywanie rekomendacji...