Home 07: Geometria spod skalpela

Home 07: Geometria spod skalpela
Architekci z holenderskiej pracowni i29 słyną z prostoty i zamiłowania do naturalnych materiałów. Home 07 to nowoczesne wnętrze zamknięte w bryle z początku ubiegłego wieku.
0
Home 07: Geometria spod skalpela

Wnętrze mieści się w okazałym budynku w dzielnicy Rooseveltlaan w południowej części Amsterdamu. W oryginalnym układzie dom podzielony był dość tradycyjnie. Oprócz standardowych pomieszczeń mieściły się w nim również pokoje dla służby, podwójny hol oraz długie korytarze z mnóstwem drzwi. Taka struktura nie pasowała do współczesnych standardów i oczekiwań właścicieli. Architekci pozbyli się większości podziałów. Z niepraktycznej przestrzeni stworzyli otwarte, przestronne wnętrze pełne naturalnego światła.

 

 

Znakiem rozpoznawczym Home 07 są drzwi do szaf w jadalni z wyciętymi laserem otworami. Otwory mają geometryczny kształt nieregularnych wieloboków. Porozrzucane po całej powierzchni drzwi tworzą charakterystyczną kompozycję, która nadaje tej części domu wrażenia głębi. Otwory różnią się wielkością. Przez największy z nich, znajdujący się wokół blatu wyspy kuchennej, można zajrzeć do kuchni. Otwory pełnią też funkcję uchwytów do szafek. Ich kształt świetnie łączy się z czarnymi krzesłami Chair One projektu Konstantina Grcica, które stoją przy stole w jadalni.

 

 

Do wnętrza trafia dużo naturalnego światła przez duże przeszklenia oraz świetliki w suficie. Architekci zastosowali też kilka zabiegów, które rozjaśniają wnętrze. Biała podłoga z żywicy epoksydowej – jej błyszcząca powierzchnia odbija światło i potęguje wrażenie przestrzeni. Klatka schodowa ma otwartą formę – schody nie są do końca zabudowane, dzięki czemu przebija przez nie światło.

 

 

Dominującym materiałem jest czysta, sosnowa deska. Architekci zachowali naturalny, jasny odcień drewna. Z materiału wykonano zabudowę kuchenną, schody oraz obłożono nią jedną ze ścian na wysokości dwóch kondygnacji - ten zabieg łączy dwie części domu w całość. Proste, sosnowe meble znajdują się również w sypialni i łazience.

 

 

Łazienka nie ma dostępu do naturalnego światła. Architekci rozjaśnili wnętrze bielą oraz jasną szarością. Kabina prysznicowa oddzielona jest taflą całkowicie transparentnego szkła . By optycznie powiększyć pomieszczenie, na jednej ze ścian projektanci umieścili duże lustro. W łazience znajdują się też dwie duże, sosnowe szafy.
 

  



 

Hol od części dziennej oddzielają duże przesuwne drzwi wykonane z desek sosnowych.



 

 

Kompozycja aranżacji zbudowana jest na trzech kolorach – czerni, bieli oraz ocieplającym je jasnym odcieniu drewna.


Projekt: i29 (www.i29.nl)
Ile metrów: 150 m2
Gdzie:
Amsterdam
Zdjęcia: i29
Rok: 2010
 

Na blogu piszemy o tym, co nas ciekawi i inspiruje. To miejsce na pomysłowe wnętrza ze świata i designerskie znaleziska.
Wczytywanie rekomendacji...