Japoński minimalizm

Japoński minimalizm
Za niepozorną fasadą tradycyjnego domu w japońskim miasteczku Toyosaki kryje się funkcjonalnie urządzone wnętrze. Wyrzucenie prawie wszystkich ścian sprawiło, że czuć w nim nieskrępowaną przestrzeń. Ociepla ją szlachetne drewno.
0
Japoński minimalizm

Właściciele tego domu nie wiedzą, kto i kiedy go zbudował. Jedyna informacja, jaką udało się znaleźć, dotyczy renowacji budynku w 1964 roku, kiedy to w Tokio odbywała się Olimpiada. Po ostatnim remoncie został dostosowany do najnowszych japońskich standardów budowlanych.

 

 

Drewno na podłodze, drewniany blat i niezabudowane belki konstrukcyjne dodają przytulności temu oszczędnie urządzonemu wnętrzu. Przestrzeń dzienna mieści się nietypowo na piętrze i jest podzielona na funkcjonalne strefy – kuchnię z jadalnią, biuro i salon.

 

 

Biurko stanowi przedłużenie blatu kuchennego, dzięki czemu zatarta jest wyraźna granica między aneksami. Nad blatem do pracy biurowej, jak i kuchennym zamontowano na wspornikach jedną długą półkę. Dobrze prezentują się na niej zarówno przedmioty ozdobne, jak i użytkowe.

 

 

W tym niewielkim aneksie wszystko jest na wierzchu, dlatego zawsze musi panować w nim ład i porządek. Ścianę nad blatem roboczym pokryto arkuszami stali nierdzewnej. Jest ona świetnym tłem dla akcesoriów i naczyń zawieszonych na relingach.

 

 

Drewniane belki i szkło z fakturą tworzą lekką konstrukcję barierki przy schodach. Zamocowane do belek zasłony w każdej chwili można zasunąć dla zapewnienia większej dyskrecji. Umieszczenie nad schodami swego rodzaju sufitu podwieszanego z drewna dostarczyło dodatkowej powierzchni do przechowywania.

 

 

Schody z jasnego drewna równoważą wyrazistą płaszczyznę ściany pomalowanej czarną farbą. Zastosowanie kontrastu kolorów i naturalnego materiału wystarczyło, by stworzyć efektowne wnętrze. Widoczne w głębi drzwi prowadzą do toalety – jednego z dwóch zamkniętych pomieszczeń w całym domu.

 

 

Zamiast chować buty w garderobie, właściciele wyeksponowali je na półkach w holu. Ustawione w równych rzędach stanowią niebanalną dekorację wnętrza. Zielone wsporniki wnoszą do stonowanego wystroju ożywczy kolor.

 

 

Czarna ściana to część sypialnego kubika, w którym znajduje się również garderoba. Na no można go zamknąć, zaciągając zasłoną. Zamiast typowego wezgłowia, przy minimalistycznym łóżku zaprojektowano pomysłowe półki na książki.

 

 

Łazienka jest urządzona z techniczną prostotą. Nad umywalką umieszczono stalowy panel chroniący ścianę przed wodą. W kilku miejscach rozmieszczono też proste kinkiety-żarówki. Część toaletową od sypialni odgradza biała zasłona, ale strefa kąpielowa jest wydzielona drzwiami.

 

 

Projekt: Coil Kazuteru Matumura Architects (www.coilkma.com)

Gdzie: Toyosaki, Japonia

Ile metrów: 64 m2

Zdjęcia: Yoshiro Masuda (www.yoshiro-masuda.net)

 

Na blogu piszemy o tym, co nas ciekawi i inspiruje. To miejsce na pomysłowe wnętrza ze świata i designerskie znaleziska.
Wczytywanie rekomendacji...