Kamienica w Wiesbaden: apartament ze sklejki

Kamienica w Wiesbaden: apartament ze sklejki
Ekonomiczne meble ze sklejki, jasne kolory, drewniana podłoga. Tak niewiele potrzeba, by stworzyć przytulne wnętrze małym kosztem.
0
Kamienica w Wiesbaden: apartament ze sklejki

„Mieszkanie mieści się w kamienicy sprzed II wojny światowej położonej w jednej z najbardziej pożądanych dzielnic Wiesbaden. Nasi klienci to młoda para, która ceni prostą skandynawską estetykę. Ich nowe mieszkanie miało być przede wszystkim jasne i przyjazne. Chcieli nadać mu indywidualny wygląd dostosowany do swoich potrzeb” – mówią autorzy projektu, architekci z niemieckiej pracowni Studio OINK – Lea Korzeczek i Mathias Hiller.

 

 

Projektanci najpierw zdjęli warstwę PVC, która przykryła podłogę w całym mieszkaniu. Pod nią schowane były oryginalne deski podłogowe, które pamiętały jeszcze przedwojenne czasy. Drewno zostało wycyklinowane – pozostawiono kolor naturalnego, jasnego drewna. W wąskiej kuchni architekci pomalowali podłogę na biało, by wnętrze wydawało się jaśniejsze. Ze ścian w kuchni zniknęła stara tapeta – zamiast niej pojawiła się nowa warstwa tynku. Nad blatem roboczym położono płytki „subway” w kolorze latte o nieregularnej fakturze. Drewniane meble kuchenne zostały wykonane na zamówienie ze sklejki. Drzwi i szuflady nie mają klamek. Otwiera się je za pomocą okrągłych otworów wywierconych w każdej z nich. Architekci chcieli w ten sposób na pierwszy plan wysunąć sam materiał, a nie formę. Biały kredens powstał z połączenia zabytkowych drzwi oraz dopasowanego do nich stelaża i regałów. To miejsce na kolekcje ceramiki i porcelany gromadzonej przez właścicieli. We wnękę przy oknie architekci wbudowali ławę ze sklejki, pod którą ukryty jest grzejnik.
 

 

Pokój do pracy to jednocześnie pokój gościnny. Architekci sprytnie rozwiązali problem dodatkowego łóżka. Pod oknem powstała szeroka komoda, która w ciągu dnia służy jako siedzisko, a nocą jako posłanie dla gości. Na środku pokoju stoi solidne biurko, które wystarczy jako miejsce do pracy dla dwóch osób.
 


Sypialnia jest jasna i przytulna. Łóżko wznosi na niewysokim podeście wykonanym ze sklejki, w którym znajdują się szafki. Rząd niskich szaf stanął też przy bocznej ścianie. W oknie kolejny element aranżacji pochodzący z upcyklingu – kremowe zasłony powstały z połączenia lnu i wełny. Na ścianie wisi jedna z instalacji projektu OINK Studio, którą właściciele kupili jeszcze do poprzedniego mieszkania.
 

 

Łazienka była największym wyzwaniem. Pomieszczenie jest bardzo wąskie, właściciel budynku nie pozwolił też usunąć starych, brzydkich płytek. By powiększyć optycznie łazienkę, architekci pomalowali płytki na biało, a na bocznej ścianie powiesili duże lustro.

 


Projekt: Studio OINK (www.studiooink.de)
Zdjęcia: Studio OINK
Gdzie: Wiesbaden, Niemcy
Rok: 2013
 

Na blogu piszemy o tym, co nas ciekawi i inspiruje. To miejsce na pomysłowe wnętrza ze świata i designerskie znaleziska.
Wczytywanie rekomendacji...