Kolorowy loft w Barcelonie

Kolorowy loft w Barcelonie
Dzięki wyburzeniu kilku ścian i wzniesieniu antresoli loft w zabytkowej Dzielnicy Gotyckiej zmieniono w nowoczesne i funkcjonalne mieszkanie. Jego potencjał tkwi w możliwości swobodnej aranżacji przestrzeni.
0
Kolorowy loft w Barcelonie

Architekci postawili na otwartą przestrzeń, ale z wyraźnym podziałem na strefy. Prześwity prowadzące do kuchni dają poczucie przestrzeni. Długa żółta szafka, metalowa belka konstrukcyjna antresoli i stojący wieszak składają się na garderobę.

 

 

Garderobę można w razie potrzeby ukryć, zaciągając zasłony w prążki, zainstalowane tuż pod antresolą. Wybrano na nie półprzejrzystą tkaninę, by nie blokowała dopływu dziennego światła.

 

 

Sypialnia na antresoli jest przestronna i dodatkowo doświetlona światłem dziennym padającym z otwartej łazienki. Minimalistyczny wystrój stanowią proste łóżko z drewnianym wezgłowiem i kuliste kinkiety. Drabina prowadząca na antresolę została zamocowana pod kątem prostym, więc zabiera minimum miejsca.

 

 

Oryginalny układ łazienki został zachowany, jednak umywalkę z praktycznymi szafkami przeniesiono na przeciwległą ścianę. Drzwi z mlecznego szkła po prawej stronie ukrywają toaletę. Łazienka sąsiaduje z niewielkim tarasem. Prowadzą na niego dwa duże przeszklenia, dzięki czemu wnętrze jest dobrze doświetlone.

 

 

Salon, choć skromnie urządzony, jest bardzo przytulny. Jego wystrój bazuje na kontraście błękitnych ścian i żółtej lamperii. Domowej roboty stolik kawowy ma blat z drewna, a nogi z pustaków. Vintage’owy fotel i lampa dodają strefie wypoczynkowej charakteru.

 

 

Jadalnia, podobnie jak salon, ma ścianę wykończoną drewnianym panelem. Jego powierzchnię pokryto lakierem na bazie żywicy melaminowej, który nadaje jej wyrazisty kolor i sprawia, że jest odporna na uszkodzenia. W ten sam sposób pomalowano blat stołu.

 

 

Kuchnia jest uniwersalna. Drewniane i lakierowane szafki tworzą ponadczasowy duet, który urozmaicono szarymi kaflami ułożonymi w cegiełkę. Kolorem harmonizują z elementami mozaiki na podłodze i błękitem ścian. Oświetlenie wnętrza stanowią zainstalowane w szynie oraz pod szafką świetlówki i proste kinkiety po bokach wiszących szafek.

 

 

Patchwork z heksagonalnych płytek, przypominający plaster miodu powstał z kafli pozostałych z innych projektów studia architektonicznego. Taki recykling okazał się bardzo efektowny. Kafle „wcinają się” w polerowaną posadzkę z lastryko, tworząc z nią jednolitą całość.

 

 

 

Projekt: Nook Architects (www.nookarchitects.com)

Gdzie: Barcelona

Rok: 2014

Zdjęcia: Nieve (www.quenieve.com)

 

 

Na blogu piszemy o tym, co nas ciekawi i inspiruje. To miejsce na pomysłowe wnętrza ze świata i designerskie znaleziska.
Wczytywanie rekomendacji...