Loft w starej odlewni

Loft w starej odlewni
W starej brooklińskiej fabryce z 1913 roku ślady przeszłości nieźle się trzymają. Rury i betonowe filary to tło dla nowoczesnej aranżacji.
0
Loft w starej odlewni

Do starej odlewni z początku XX wieku pierwsi lokatorzy wprowadzili dopiero w latach 80. Zaniedbane industrialne wnętrza przerobiono na osiedle. Sporo oryginalnych detali zostało ukrytych lub zwyczajnie zdemontowanych. Pod warstwą betonu zniknęły piękne cementowe filary oraz sufit. W nowej odsłonie to właśnie te elementy są kontrapunktem dla współczesnej aranżacji.

Na początku architekci z pracowni SABO Project usunęli warstwę przysłaniającą sufit, co podwyższyło wnętrze. Następnie usunęli wszystkie podziały - powstała prawie 125-metrowa otwarta przestrzeń, w której jedynie łazienka jest zamknięta.

W otwartych przestrzeniach najtrudniejsza wydaje się strefa prywatna. W tym projekcie architekci sypialnię umieścili na antresoli. Miejsce pod nią zagospodarowano na schowki. Przestrzeń pod schodami zać posłużyła jako domowe biuro.


 

Kubiki biurowej zabudowy powtarzają rytm stopni prowadzących na antresolę. Pomiędzy szakfami-kubikami znajdują się puste przestrzenie - miejsce na książki. Góra biurowej zabudowy wykonana jest z drewna w kolorze naturalnym. Biurko i dolne szafki - z białego mdf-u.



Kuchnia powtarza pomysł ze znajdującej sią na tej samej linii biurowej części. Pudełkowe schowki z naturalnego drewna oraz dolny rząd szaf z białego mdf-u. Fronty otwierane są na docisk - dzięki temu częśc kuchenna dobrze wkomponowuje się w otwartą całość. Salonowej elegancji dodaje marmurowa płyta, która znajduje się nad blatem. Kuchnię od cześci dziennej oddziela półwysep przecięty betonowym filarem.
 

Ściany i podłogę w łazience pokryto betonowymi kaflami w geometryczny wzór. Odcienie szarego, białego i niebieskiego wymieszano tak, że powstały wzór przypomina taflę morskiej wody. Na tym tle mogły pojawić się jedynie minimalistyczne dodatki - prosta biała zabudowa z mdf-u oraz transparentna ścianka prysznicowa.

 

Projekt: SABO Project (www.sabo-project.com)
Gdzie: Nowy Jork
Ile metrów: 124 m2
Rok: 2014
Zdjęcia: SABO Project

Na blogu piszemy o tym, co nas ciekawi i inspiruje. To miejsce na pomysłowe wnętrza ze świata i designerskie znaleziska.
Wczytywanie rekomendacji...