Patchwork na ściany

Patchwork na ściany
Zamiast na podłodze, wzorzyste cementowe kafle wylądowały na ścianach. I to nie tylko w kuchni. Równie dobrze prezentują się w salonie i sypialni.
0
Patchwork na ściany

Zanim wprowadziła się tu pięcioosobowa rodzina, mieszkanie przeszło prawdziwą rewolucję. Apartament mieści się na 11 piętrze w wieżowcu na osiedlu socjalnym. Źle rozplanowane pomieszczenia, kiepskie oświetlenie i zła wentylacja nie zniechęciły nowych właścicieli. Lokum w centrum miasta to w Hanoi prawdziwy rarytas. Zaniedbana niegdyś dzielnica ze względu na lokalizację przechodzi teraz wielką metamorfozę. Dwupokoleniowa rodzina poprosiła więc o pomoc architektów z Landmark Architecture. W rezultacie wprowadziła się do całkiem innego miejsca.

By rodzinie z małym dzieckiem i dziadkom żyło się wygodnie, zmieniono układ pomieszczeń. Początkowo w lokalu mieściły się trzy sypialnie, mały salon i ciasna kuchnia. Wyburzono ściany w jednej z sypialni i połączono ją z salonem. W części dziennej powstała też kuchnia – w miejscu starej jest teraz sypialnia. Dzięki temu powstała duża, wielofunkcyjna przestrzeń, z której łatwo można dostać się na taras. Poprawiła się też wentylacja, a wnętrze jest o wiele jaśniejsze.


W salonie rządzą kolorowe cementowe kafle. Różne wzory połączone ze sobą tworzą atrakcyjny patchwork. Kafle umieszczono nad blatem kuchennym, na pasie ściany w części dziennej, obudowano też nimi ściankę telewizyjną. We wnętrzu znalazło się też kilka kolorowych dodatków, które zharmonizowały mieszankę barw na ścianach - się żółte lampy na drewnianych wysięgnikach, kolorowe stołki służące jako stolik kawowy czy krzesła Plastic Side Chair projektu Eamsów.
 


W otwartej przestrzeni salonu sprytnie ukryto schowki – kubiki – półki na książki umieszczono w mini wnęce.
 


Ciemne wnętrze rozświetla jasna stylistyka. W sypialniach z białego MDF-u wykonano szafy w zabudowie. By przełamać dominację bieli, w jednej z sypialni fragment ściany telewizyjnej wyłożono cementowymi płytkami.


Projekt: LANDMAK ARCHITECTURE, JSC (http://landmak.vn)
Gdzie: Hanoi, Wietnam
Rok: 2014
Ile metrów: 83 m2
Zdjęcia: Le Anh Duc (www.nhiepanhkientruc.vn)
 

Na blogu piszemy o tym, co nas ciekawi i inspiruje. To miejsce na pomysłowe wnętrza ze świata i designerskie znaleziska.
Wczytywanie rekomendacji...