Podmiejska willa we Włoszech

Podmiejska willa we Włoszech
Piękny budynek z początku XX wieku, usytuowany w pobliżu Mediolanu wymagał renowacji. Nowi właściciele chcieli, by zachował swój pierwotny szlachetny styl. Z pomocą architektów połączyli oryginalne elementy z nowoczesnymi sprzętami i dodatkami w funkcjonalną eklektyczną całość.
0
Podmiejska willa we Włoszech

Jedną z większych ingerencji w zewnętrzny wygląd budynku była rekonstrukcja dachu. Nowe białe dachówki współgrają z okiennicami i kutą balustradą na piętrze.

 

 

Szaro-beżowa elewacja została zachowana w oryginalnym stanie.

 

 

Z kuchni wychodzi się bezpośrednio na taras. Częściowo przeszklone drzwi doświetlają jej zmodernizowane wnętrze.

 

 

Kuchnię zdominował stół o długości 6,5 metra, oświetlony rzędem designerskich żarówek. To centrum życia rodzinnego w tradycyjnym włoskim stylu – wspólnie się tu nie tylko przygotowuje i zjada posiłki, ale też pracuje lub odrabia lekcje.

 

 

Salon urządzono z prostotą i w klasycznej czarno-białej kolorystyce. Jego ozdobą jest ikona designu – Lounge Chair projektu Charlesa & Ray Eamesów.

 

 

Kącik do pracy w salonie. Oryginalna posadzka z bordiurą ożywia ascetyczne wnętrze. Ciekawy efekt dało zestawienie eleganckiego biurka ze zwyczajnym składanym krzesłem.

 

 

Stara tapeta jest głównym atutem sypialni. Dzięki delikatnemu przetarciu jej powierzchnia ujawniła ciekawą fakturę, którą zabezpieczono przed niszczeniem specjalnymi środkami. Minimalistyczne białe łóżko i nowoczesne lampy wyraziście odznaczają się na jej tle.

 

 

W tym samym co tapeta stylu retro jest za to bieliźniarka z ozdobnym gzymsem.

 

 

Pokój kąpielowy na piętrze został wyposażony w nowoczesny długi blat zintegrowany z umywalką. Pozostaje on dyskretnie w tle tapety w roślinny wzór. Mozaika z heksagonalnych kafli na podłodze wygląda jak dywan.

 

 

Drugą łazienkę cechuje absolutna prostota. Jedynym jej urozmaiceniem jest faktura bielonej cegły na fragmencie ściany i architektoniczny element, który może służyć za siedzisko lub półkę na kosmetyki.

 

 

Projekt: Archiplan Studio (www.archiplanstudio.com)

Na blogu piszemy o tym, co nas ciekawi i inspiruje. To miejsce na pomysłowe wnętrza ze świata i designerskie znaleziska.
Wczytywanie rekomendacji...