Praskie M3

Praskie M3
W tym mieszkaniu śpi się na wysokościach. Dziś gościmy w czeskiej Pradze.
0
Praskie M3

Miało być niskobudżetowo i bez większych interwencji. Czteroosobowa rodzina potrzebowała dodatkowej przestrzeni, bo w pierwotnym układzie brakowało miejsca dla wszystkich. Architektom udało się wydzielić jeszcze jeden, jak sami go nazywają, "sekretny" pokój.

A wszystko dzięki imponującej wysokości mieszkania. Lokum mieści się w kamienicy z lat 20. ubiegłego wieku. Standardem były wtedy dwa pokoje i kuchnia, jednak wysokie pomieszczenia pozwoliły architektom na przeniesienie strefy sypialnianej na antresole. W ten sposób powstał dodatkowy  pokój. W salonie na antresoli mieści się sypialnia rodziców. Oddziela ją siatka, a pod nią wbudowano szafy i schowki, które rozwiązały problem przechowywania.

Druga antresola mieści się w pokoju dziecięcym. Na "piętro" wchodzi się po drabince. Materace, na których śpią dzieci "asekuruje" siatka, taka sama, jak w sypialni rodziców. Cała ściana, nad którą mieszczą się łóżka, została pomalowana farbą tablicową - to miejsce, w którym rządzi dziecięca wyobraźnia. Pod oknem zmieściło się jeszcze biurko, a jedną ze ścian zabudowano szafkami. Zamiast tradycyjnych uchwytów w płycie mdf wywiercono otwory.

W kuchni jest trochę retro, i trochę nowocześnie. Wzorzystym kaflom nad blatem dobrze robi towarzystwo prostych, białych frontów szafek i drewnianych blatów. Jedna ze ścian przy wejściu do kuchni została obłożona drewnianą okładziną - to ukłon w stronę wykończenia kuchennej zabudowy. Nie razi nawet łuk nad wejściem do pomieszczenia. Miękki kształt wpisuje się w przytulny klimat wnętrza.   

Stylowy, biały kredensik, przypomina, że to wnętrze z przeszłością.

Kuchenny detal - czarne, bakelitowe włączniki światła i czarny kinkiet. Czerń dobrze porządkuje neutralne kolory aranżacji.

Garderoba kryje w sobie kilka tajemnic - po pierwsze pełno w niej schowków, które pozwalają trzymać bałagan za zamkniętymi drzwiami. Po drugie, można się z niej dostać do pokoju dziecięcego.

W łazience na ścianach betonowy tynk ocieplony został drewnianym blatem przy umywalce.

 

Projekt: A1architects (www.a1architects.cz)
Gdzie: Praga
Rok:  2014
Zdjęcia: A1architects / david maštálka

Na blogu piszemy o tym, co nas ciekawi i inspiruje. To miejsce na pomysłowe wnętrza ze świata i designerskie znaleziska.
Wczytywanie rekomendacji...