Retro minimalizm

Retro minimalizm
Tak zmieniło się mieszkanie w kamienicy w stylu art noveau. Zaglądamy do apartamentu w Barcelonie.
0
Retro minimalizm

Kamienica w stylu art noveau w sercu Barcelony, pomiędzy Plaza Catalunya a Plaza Universitat. Na ostatnim, szóstym piętrze mieści się dobudówka z lat 60. Brakuje jej uroku reszty budynku, ale widok na okolicę rekompensuje braki.

 

 

Architekci najpierw pozbyli się starych podziałów - w ich miejsce powstały cztery sypialnie z czterema łazienkami oraz salon z otwartą kuchnią. Do części dziennej dołączył też korytarz - wcześniej ciemny i odcięty od reszty pomieszczeń. W strefie wejście znajduje się teraz jedynie cienka biała obręcz ze stali, która symbolicznie podkreśla charakter tej części mieszkania. Może posłużyć też jako wiszak lub półka na klucze.

 

 

 

Przestrzeń dzienną powiększono też o powierzchnię tarasu, do którego można przejść z salonu. Podłogę wyłożono tradycyjną terakotą "rasilla". Na ścianach położono takie same deski, jak na zewnętrznej stornie tarasu. Ułożone równolegle do siebie nadają tej części mieszkania rytm i przy okazji służą jako półki na doniczki. Po przeciwnej stronie części dziennej dodano nowe okno obrotowe z łukowatym zakończeniem. Przylega do niego stół-barek, którego przedłużenie znajduje się na tarasie.

 

 

Ścianę w kuchni wyłożono białymi płytkami w drobny wzór cegiełki. Powtórzono tu też motyw stalowej konstrukcji z cienkich rurek, które tworzą ramę oświetlenia nad wyspą oraz wspornik dla wyspy.

 

 

Za cięzkimi, drewnianymi drzwiami obrotowymi kryje się część sypialniania. To również strefa koloru - architekci wprowadzili tu bardziej zdecydowane kolory. Do sypialni prowadzi  przedpokój w niebiesko-morkim odcieniu. 

 

 

 

Sypialnie połączone są z łazienkami. Jasną część strefy spania skontrastowano z kolorowymi płytkami pod prysznicem. W sypialni również nawiązano do poprzedniego pomysłu - konstrukcji z białych stalowych rurek.

 

 

 

Projekt: Colombo and Serboli Architecture (www.colomboserboli.com)
Ile metrów: 170 m2 + 10 m2 taras
Gdzie: Barcelona
Kiedy: 2014
Zdjęcia: Roberto Ruiz (www.robertoruiz.eu)

Na blogu piszemy o tym, co nas ciekawi i inspiruje. To miejsce na pomysłowe wnętrza ze świata i designerskie znaleziska.
Wczytywanie rekomendacji...