Stare na nowo

Stare na nowo
We wnętrzu wiedeńskiej kamienicy z 1931 roku zachowało się to, co najlepsze: dębowy parkiet ułożony w jodełkę, skrzynkowe okna i oryginalne płytki.
0
Stare na nowo

Z tym mieszkaniem wiąże się wiele wspomnień właściciela. Architektci z monachijskiej pracowni IFUB musieli więc bardzo ostrożnie poruszać się po zastanej przestrzeni. Układ miał jak najabrdziej przypominać pierwotny kształt wnętrza, wyburzono jedynie kilka ścian w kuchni, by bardziej otworzyć przestrzeń. Wszystkie oryginalne detale zostały wyeksponowane, część z elementów starego wystroju została poddana recyklingowi lub zmieniła zastosowanie. 

Domowe centrum dowodzenia, to kuchenna wyspa. Konstrukcja została wykonana ze stalowego szkieletu pomalowanego na czarno i drewnianych elementów. Nad nią zawieszono praktyczny stalowy stelaż, który służy do przechowywania garnków, patelni i innych przydatnych w kuchni przyborów.

W wyspie znalazło się miejsce na płytę gazwo - indukcyjną - to opcja dla niezdecydowanych lub dla miłośników opalania nad prawdziwym ogniem. Czarna, szklana tafla jest też bardzo elegancka i pasuje do reszty detali.

Zlew znajduje się w podświetlanej wnęce wkomponowanej w minimalistyczną zabudowę. Część ściany wyłożono lustrem, które odbija światło i powiększa przestrzeń.

Zachowano część starych szafek kuchennych. Razem z płytkami podłogowymi ułożonymi w czarno-białą szachownicę tworzą we wnętrzu klimat retro. 

 Kuchenne szafki mają swoją kontynuację w przedpokoju. Stalowo-siatkowe cargo po pociągnięciu za uchwyt wyjeżdża ze ściany.

To łazienka dla gości. Powstała po połączeniu dawnej toalety i częśći korytarza. Na ścianie miks starych płytek, które uratowano z kuchni oraz nowych w kolorze latte ułożonych w kratkę.

Z sypialni do drugiej łazienki prowadzą sekretne drzwi - wkomponowano je w lustrzaną ścianę. Podłoga z lastrico to kolejny ukłon w stronę przeszłości miejsca.

Tu również konsekwentnie zastosowano stalowe stelaże skontrastowane z bielą ścian i ceramiki łazienkowej.

Lustrzana ściana powiększa przestrzeń w łazience. By nie zaburzać harmonii, baterię przytwierdzono bezpośrednio do lustra.

 

Delikatnie szare ściany i biały sufit oddziela podświetlany pas fasety - w szczelinie umieszczono taśmę ledową. Prosty zabieg nawiązuje do dawnego wystroju - w tym miejscu niegdyś znajdowało ozdobne wykończenie tapety.

Do łask wróciła również stara podłoga - parkiet przełożono, oczyszczono i zawoskowano, uzyskując naturalny kolor drewna.

Lustro powiększające przestrzeń i świetlny pas przy suficie pojawiły się też w holu. Tu dla odmiany stalową konstrukcję wieszaka pomalowano na złoto - jest bardziej dosotjnie i bliżej klimatu przedwojennej kamienicy.

Projekt: IBUF* (www.ibuf.de)
Gdzie:
Wiedeń
Zdjęcia: Sorin Morar (www.sorinmorar.de)


 

 

Na blogu piszemy o tym, co nas ciekawi i inspiruje. To miejsce na pomysłowe wnętrza ze świata i designerskie znaleziska.
Wczytywanie rekomendacji...