Studio z kolorowymi aneksami

Studio z kolorowymi aneksami
Na zaledwie 27 m2 powstało funkcjonalne mieszkanie z kuchnią, łazienką, aneksem sypialnym i całym mnóstwem praktycznych schowków. Choć samo w sobie niskobudżetowe, jest pełne rozwiązań na wagę złota.
0
Studio z kolorowymi aneksami

Położone na wschodnich przedmieściach Sydney, w portowej dzielnicy o wdzięcznej nazwie Woolloomooloo studio zostało całkowicie przeprojektowane. W nowej aranżacji postawiono na prostotę form i materiałów, funkcjonalność oraz... żywe kolory.

 

 

Czarna matowa kuchnia poza szafkami z uchylnymi drzwiami (w jednej z nich ukryto piekarnik) zawiera też płytkie półki zamykane przesuwanymi frontami. Bateria z wysoką wylewką, blat i zlew w tym samym kolorze są niewidoczne na ich tle. Czerń aneksu kuchennego optycznie wydłuża pomieszczenie.

 

    

 

Właściciel miał jedno życzenie - jego nowe lokum ma być elastyczne i wygodne do życia. Projektant zaproponował pomysłowe kolorowe moduły, zamykane białymi płaszczyznami przesuwanych drzwi. Wykonano je z płyty pokrytej melaminą. Dzięki obniżeniu sufitu można było wykorzystać całe "arkusze" płyty bez konieczności ich cięcia, co znacznie zmniejszyło koszty remontu.

 

 

 

Czarna kuchnia pozostaje cały czas na widoku, ale żółty regał i czerwony aneks sypialny to pojawiają się, to znikają. Ich kolorystyka jest inspirowana strojem bohatera amerykańskiej kreskówki – supermyszy Mighty Mouse w żółto-czarno-czerwonym uniformie z peleryną. Bo mieszkanie to choć małe, ma wielki potencjał.

 

 

Aneks sypialny to właściwie skrzynia z praktycznymi szufladami, na której położono materac. Z jednej jego strony znajduje się pojemna szafka, z drugiej wnęka-półka na książki. Gdy w ciągu dnia schowa się pościel, łóżko służy za sofę.

 

  

Światło dzienne, wpadające przez duże okna idealnie doświetla każdy z aneksów. Niewielkie okno znajduje się również w łazience, która jest ostatnim pomieszczeniem w ciągu zabudowy. Jednolita betonowa podłoga w całym mieszkaniu daje wrażenie większej przestrzeni.

 

 

 

Przedpokój zabudowano dużą szafą wnękową z gładkimi frontami. Stanowi ona jednocześnie boczną ścianę modułu sypialnego. Choć do mieszkania prowadzą identyczne jak do sąsiedniego mieszkania niebieskie drzwi, jest ono jedyne w swoim rodzaju.

 

 

Projekt: Nicholas Gurney (www.nicholasgurney.com.au)

Gdzie: Sydney

Ile metrów: 27 m2

Zdjęcia: Katherine Lu (www.katherinelu.com

Na blogu piszemy o tym, co nas ciekawi i inspiruje. To miejsce na pomysłowe wnętrza ze świata i designerskie znaleziska.
Wczytywanie rekomendacji...