Szkoła do mieszkania

Szkoła do mieszkania
Są tacy, którzy do szkoły chodzą z przyjemnością. W belgijskim miasteczku Izegem nieczynny kompleks szkolnych budynków został zamieniony w mieszkania socjalne. Proste i pomysłowe rozwiązania pozwoliły stworzyć nowoczesne wnętrza.
0
Szkoła do mieszkania

Zanim szkoła stała się nowoczesnym osiedlem, minęło sporo czasu. Pierwszy szkolny budynek powstał tam w 1913 roku, kolejny czternaście lat później. W 2007 roku zabrakło uczniów, którzy wypełniliby jej mury, i szkołę zamknięto. Nad nowym zastosowaniem szkolnego kompleksu debatowało całe miasto. Wspólnie zdecydowano, że powstanie w nim osiedle socjalne z tanimi mieszkaniami na wynajem. Mieszkania nie mają dużego metrażu i zaadaptowano je z myślą o singlach. Modernizacja odbyła się z poszanowaniem historii i oryginalnej architektury. Zabytkowa elewacja pozostała bez zmian. Dobudowano też pięć nowych budynków, a podwórko zaadaptowano do nowych potrzeb. Najwięcej jednak dzieje się w środku.   

17 sal lekcyjnych zamieniono w niezależne mieszkania. Z każdego z nich, tak jak kiedyś, można wyjść bezpośrednio do ogrodu. Architekt nie chciał ingerować w zastane podziały, zrezygnował więc ze ścian działowych - zamiast nich zastosował szklane, przesuwne przegordy. W sypialni szkło nie jest całkowicie transparentne, co zapewnia dozę prywatności. Dzięki przegrodom we wnętrzu jest także jaśniej.

Jednym z elementów, który nawiązuje do dawnego wystroju szkoły jest posadzka z kafli. Ułożono je we wzór przeplatanych pasów.

Każdy z apartamentów dzieli się na kuchnię, salon, sypialnię, hol i miejsce do przechowwyania.

W kuchni prostą, białą zabudowę z płyty MDF ożywia ściana w wyrazistym kolorze.

Każdy z apartamentów utrzymany jest w pododbnej stylistyce. Różni się jedynie układem pomieszczenia oraz kolorystyką kafli podłogowych i ściany w kuchni

Jednym z założeń projektu było stworzenie wspólnoty sąsiadów. Podczas, gdy u nas grodzi się osiedla, a mieszkania separuje od siebie, na Zachodzie docenia się coraz bardziej siłę sąsiedzkich relacji. Na szkolnym osiedlu ważnym miejscem jest wspólne podwórko. W jego stronę zwrócone są wszystkie mieszkania, a z każdego z nich można wyjść bezpośrednio do ogrodu, za który odpowiadają wszyscy. Życzymy sobie w PL takich miejsc!

Projekt: Lieven Dejaghere (www.lievendejaeghere.be)
Kiedy:
2013
Gdzie:
Izegem, Belgia
Zdjęcia:
Tim Van de Velde


Na blogu piszemy o tym, co nas ciekawi i inspiruje. To miejsce na pomysłowe wnętrza ze świata i designerskie znaleziska.
Wczytywanie rekomendacji...