Wszystko o kuchennych blatach

Wszystko o kuchennych blatach
Dobrze dobrany jest w kuchni nie do przecenienia. A liczy się nie tylko jego trwałość, ale też wygląd. We wnętrzu bowiem powinien być kompozycyjną kropką nad „i”.
0
Wszystko o kuchennych blatach

Przede wszystkim blat ma nam ułatwiać i uprzyjemniać codzienne przyrządzanie posiłków. Dlatego tak ważną rolę odgrywają właściwości tworzywa, z którego jest zrobiony. Nie chodzi jedynie o jego odporność, ale też o nasze indywidualne odczuwanie materiału. Dla niektórych osób nie może być on np. „zimny” czy „niemiły w dotyku”. Inni za najistotniejszą sprawę uznają to, czy jest na wskroś naturalny. Jeszcze inni położą nacisk na łatwość w utrzymaniu czystości. Cena oczywiście najczęściej także ma znaczenie. Oferta na rynku stale się powiększa o nowe kolory i wzory, ale to wcale nie ułatwia wyboru. Przyjrzyjmy się zatem wspólnie propozycjom producentów, a podjęcie decyzji okaże się znacznie prostsze.

 

Drukowane fronty kuchenne

 

Z KAMIENIA

Wielbiciele natury i niepowtarzalności wzorów powinni rozważyć zakup blatu z granitu albo łupka bazaltowego (żaden inny kamień się do tego nie nadaje). Pięknie wpasuje się on w styl retro, rustykalny albo nowoczesny. Zalety: długowieczność, odporność na działanie wody i na wysoką temperaturę. Nie rysuje się też łatwo i może mieć szerokość nie tylko standardową. Wśród jego wad wymienia się to, że jest ciężki, zimny w dotyku i występuje jedynie w ciemnych kolorach. Kamienne slaby (płyty) mają 2 lub 3 cm grubości i długość około 2,5 m. W kuchniach stosuje się niekiedy optyczny trik. Dokleja się z przodu blatu pas imitujący jego większą grubość. Kamień bez problemu się szlifuje, wierci w nim otwory, frezuje rowki pełniące funkcję ociekacza przy zlewie. Ładnie prezentuje się w takim blacie zlew podwieszany czy sklejony z granitowych płyt. Wykonuje się też blaty z rantem, dzięki któremu nic nie zsunie się na podłogę. Nasza rada: Jeśli chcecie wybrać blat z kamienia, pamiętajcie, że szafki dolne powinny być zrobione na zamówienie. Trzeba bowiem specjalnie wzmocnić ich korpusy i wyposażyć je w stabilne nóżki.

 

Kuchnia z bazaltowym blatem

 

Marmurowy blat w kuchni

 

Z LAMINATU

To najpopularniejsze i najtańsze blaty (wykonane z płyty wiórowej pokrytej laminatem), które mają od 2,5 do 4,15 cm długości i grubość 2,8 i 3,8 cm. Znoszą temperaturę ponad 200˚C, więc można stawiać na nich gorące garnki. Minus – miejsca niepokryte laminatem (na styku odcinków) nie są odporne na wilgoć. Lepsze są matowe, bo nie rysują się jak lakierowane. Wzorów, struktur i kolorów jest bez liku, więc łatwo dobierzemy je do każdego stylu. Firma Pfleiderer pokrywa blaty (Unico) powłoką Duropal i Mikro Plus – redukują one ilość bakterii niemal do zera. Baza blatów firmy Eurolight Egger to płyty komórkowe. Choć wyglądają masywnie i mają 6 cm grubości, są stosunkowo lekkie. Imitują drewno, kamień, skórę. Nasza rada: Krawędzie po przecięciu blatu, np. w otworze na zlew i w miejscach łączeń, warto zabezpieczyć. Wetrzyjmy w nie stearynę (pocierając je zwykłą świeczką). Można też nakapać na krawędzie roztopiony wosk. Wilgoć im wtedy nie zagrozi.

 

 

Zlew przy oknie

 

Szara kuchnia

 

CERAMICZNY

Do jego wykończenia stosuje się terakotę i gres (glazura jest zbyt delikatna). Płytki przyklejamy do zaimpregnowanej płyty OSB, najlepiej elastycznym klejem, takim jak na tarasy. Powstanie wodoodporna powierzchnia, na której możemy swobodnie kroić i stawiać gorące garnki. Inne zalety – nie ma ograniczeń co do wymiaru blatu, a poza tym można go idealnie zgrać ze ścianą obłożoną takimi samymi płytkami. Gdy dla wygody umieścimy płytę gazową w zagłębieniu w blacie, boki niszy również obłóżmy płytkami, bo są ognioodporne. Wielbicielom stylu rustykalnego spodoba się też pomysł zlewu z płytek. Tylko przed ich ułożeniem komorę z płyty OSB zabezpieczmy płynną folią (jak w brodzikach). Nasza rada: Słaby punkt takiego blatu to fugi. By nie gromadził się na nich tłusty brud, powinny być jak najwęższe (maksymalnie 1-1,5 mm).

 

Czarno-biała kuchnia

 

Blat wyłożony kaflami

 

Z KAMIENI SYNTETYCZNYCH

Konglomeraty akrylowe i blaty kompozytowe (zmielone minerały połączone żywicą epoksydowo-akrylową) łączy się bezspoinowo, uzyskując efekt jednolitej płaszczyzny, której w dodatku można nadać dowolny kształt. Innym ich walorem jest ogromna gama kolorów (od bieli po barwy najbardziej wyszukane). Kompozyt jest produkowany w kilku grubościach i nakładany na płytę wiórową. Od jego grubości, a także szerokości zależy cena metra blatu, a ta jest niemała. Bywa wyższa nawet od ceny blatu granitowego. Co prawda blaty te nie są odporne na zarysowania, ale łatwo się je naprawia. Wystarczy szlifowanie lub wklejenie wstawki w miejscu uszkodzenia (robi to fachowiec). Dzięki możliwości cięcia, sklejania oraz maskowania łączeń blat da się naprawiać wielokrotnie. Można też dowolnie łączyć kolory, robić inkrustacje. Nasza rada: Choć wydają się niezwykle odporne, niszczą się pod wpływem temperatury powyżej 180˚C. Rozgrzany garnek zdjęty z ognia jest dużo bardziej gorący.

 

Magnetyczna ściana w kuchni

 

Półka nad kuchennym blatem

 

DREWNIANY

To blat dla osób, które zaakceptują naturalny proces jego starzenia się i ślady użytkowania. Sprawdzi się we wnętrzu łączącym stare z nowym, tradycyjnym, w stylu farmerskim. Najtańsze blaty na rynku są dość krótkie (126, 186 i 246 cm). Dłuższe trzeba zamówić u stolarza – prawie na każdy wymiar, ale za wysoką cenę, bo przy standardowej szerokości może to być nawet 1800 zł/m. Blaty (z twardych gatunków, np. dąb, buk, brzoza) skleja się tak, by słoje ułożone były w różnych kierunkach. Chroni je to przed pękaniem. Blaty na zdjęciu są wykonane z ułożonych pionowo i tak też sklejonych deszczułek. To dało supertwardą i odporną na uszkodzenia powierzchnię. Nasza rada: Co kilka miesięcy nasącz blat olejem (może to być nawet olej jadalny). Wylej na powierzchnię kilka łyżek i rozprowadź dłonią. Po pół godzinie olej się wchłonie i można będzie znowu blatu używać. Drewno ma cudowne właściwości „niszczenia” drobnoustrojów (stąd drewniane deski do mięsa, łyżki do gotowania), ale niestety wchłania zapachy. Cebulę, czosnek, ryby krójmy więc na szklanej podkładce.

 

Klasyczna kuchnia

 

Świetliki nad blatem

 

ZE STALI

Blaty pokryte kwasoodporną blachą stalową stosujemy w domowych kuchniach raczej rzadko. Może dlatego, że kojarzą się z gastronomią lub laboratorium. Jednak wielu zapalonych kucharzy, chcąc się poczuć profesjonalnie, funduje sobie takie stanowisko pracy we własnym M. Stalowy blat jest bardzo wygodny. Można na nim pracować bez używania desek. Zapewnia też higieniczne warunki pracy, bo na stali nie rozwijają się bakterie. Ponadto nie zaplamimy go niczym, nie wyszczerbimy, ani głęboko nie porysujemy. Nasza rada: Stalowy blat jest wymagający. Należy go wycierać do sucha po każdym użyciu. Nie będzie wtedy na nim nieestetycznych smug, plam od wody czy śladów palców. Na rynku kupimy też sporo środków ułatwiających jego czyszczenie.

 

Lampa biurkowa nad blatem

 

Stalowy blat kuchenny

 

 

 Dobry wybór:

1. BLAT KUCHENNY POSTFORMING
2. BLAT KUCHENNY POSTFORMING
3. BLAT KUCHENNY POSTFORMING
4. BLAT KUCHENNY PROSTY DREWNIANY
5. BLAT KUCHENNY PROSTY DREWNIANY
6. BLAT KUCHENNY PROSTY DREWNIANY

 

Myślimy o całości

Urządzając kuchnię, skupiamy często uwagę na frontach szafek i potem mamy problem z dopasowaniem blatu. Dlatego warto rozglądać się jednocześnie za wszystkimi elementami aranżacji kuchni. Sprawdza się też inna sytuacja – zaczynamy od wyboru blatu. Łatwiej dobrać do niego fronty zabudowy. Oto kilka propozycji.

 

Rustykalna przytulność. Blat z chropowatych kafli o nierównych krawędziach wydaje się stworzony do kuchni w domu za miastem. Meble z fazowanymi frontami i stylizowana bateria dopełnią całości. Do tego jeszcze granitowy lub ceramiczny zlew i kuchnia urządzona!
 

1. ZESTAW MEBLI KUCHENNYCH ANIELA
2. GLAZURA TRETTO
3. BATERIA ZLEWOZMYWAKOWA TERA
4. ZLEWOZMYWAK ROLL 10

 

Elegancka klasyka. Meble w stylu retro plus marmur to przepis na udany wystrój kuchni. Do koloru kamienia warto dopasować baterię i zlew. Ewentualnie można wybrać neutralny stalowy zlewozmywak i chromowaną baterię.

1. ZESTAW MEBLI KUCHENNYCH GAJA SZARA
2. BLAT KUCHENNY POSTFORMING
3. BATERIA ZLEWOZMYWAKOWA PEPE
4. ZLEWOZMYWAK LIBRA

 

Nowoczesność ocieplona drewnem. Meble o lakierowanych na wysoki połysk frontach dla kontrastu zestaw z drewnianym blatem. Efekt gwarantowany! Nowoczesny wygląd wnętrza podkreślą stalowy zlew i bateria z designerską wylewką.

1. ZESTAW MEBLI KUCHENNYCH EMMA
2. ZLEWOZMYWAK SCALA
3. BATERIA ZLEWOZMYWAKOWA START EDGE
4. BLAT KUCHENNY PROSTY DREWNIANY

 

 

Zobacz więcej naszych BLATÓW I MEBLI KUCHENNYCH 

Odwiedź również sekcję: JAK URZĄDZIĆ KUCHNIĘ

Na blogu piszemy o tym, co nas ciekawi i inspiruje. To miejsce na pomysłowe wnętrza ze świata i designerskie znaleziska.
Wczytywanie rekomendacji...