Dom projektu Arne Jacobsena

Dom projektu Arne Jacobsena
Berlińska dzielnica Hansa w latach 50. była poligonem doświadczalnym dla nowoczesnej architektury. To właśnie wtedy powstało to niezwykłe osiedle zaprojektowane przez Arne Jacobsena. W jednym z domów mieszka dziś fotografka, Nina Pohl, która nie kryje fascynacji architekturą i designem ery modenrizmu.
3

DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ

Architektura
Architektura
Rząd niskich jednopiętrowych domów zwieńczonych dachami pulpitowymi to projekt legendarnego architekta, Arne Jacobsena. Osiedle powstało w 1957 roku - to jedyny taki projekt duńskiego architekta w Niemczech. Oliwkową elewację ożywiają białe, rytmicznie ułożone pionowe pasy. Kontrast wprowadzają kobaltowe drzwi wejściowe.
Kuchnia
Kuchnia
Otwarta kuchnia mieści się tuż przy przedpokoju. Właścicielka zachowała oryginalny wystrój. Meble pochodzą z lat 50. Dwurzędowy układ pozwala na swobodnie korzystanie ze sprzętów. By ułatwić korzystanie z szafek, architekt zaprojektował przesuwne fronty. Okno na całą szerokość pomieszczenia doświetla wnętrze i zapewnia widok na przydomowe atrium.
Kącik jadalniany
Kącik jadalniany
Stół oraz krzesła to również oryginalne egzemplarze z lat 50. zaprojektowane przez Jacobsena. Krzesło Ant to dziś klasyk światowego designu. Projekt powstał w 1952 roku. Krzesło kształtem przypominało mrówkę i początkowo produkowane było na stelażu wspartym na trzech nogach.
Salon
Salon
Również w salonie dominuje oryginalny wystrój. Jedynym wyjątkiem jest różowa, pluszowa sofa - współczesny projekt braci Humberto i Fernando Campana dla marki Edra. We wnętrzu nie ma zbyt wielu sprzętów - właścicielka postawiła na minimalizm, by jak najbardziej widoczna była architektura budynku.
Okna panoramiczne
Okna panoramiczne
Jedną ze ścian w salonie tworzy okno panoramiczne. Wnętrze dzięki temu jest dobrze doświetlone. Widok na zamknięte podwórko pozawala poczuć się jak za miastem.
Ogród
Ogród
Salon jest bezpośrednio połączony z ogrodem, który od wścibskich spojrzeń oddziela wysoki mur. Ściany ogrodzenia są tej samej wysokości, co budynek - daje to wrażenie przedłużenia salonu.
Wczytywanie rekomendacji...