otrzymasz rabat
zapisz się*
Schowaj
* Wyrażam zgodę na przesyłanie informacji handlowej przez Leroy - Merlin Polska Sp. z o. o. z siedzibą
w Warszawie przy ul. Targowej 72 środkami komunikacji elektronicznej z których przesyłania w każdej chwili mogę zrezygnować lub dokonać zmiany swoich danych wprowadzonych w procesie rejestracji.
Promocja ważna do
zapisz się do newslettera, otrzymasz rabat
zapisz się
.

Jaki blat do kuchni wybrać?

Jaki blat do kuchni wybrać?
Blat kuchenny pełni kilka ważnych funkcji. Materiał, z którego jest wykonany wpływa na jego trwałość i cenę. Wybór blatu może też znacznie wpłynąć na estetykę kuchni, np. biała kuchnia wiele zyska, gdy ocieplimy ją drewnem. W ten sposób wnętrze nie będzie monotonne i stanie się bardziej przytulne.

Blaty drewniane

Te najbardziej wytrzymałe blaty do kuchni robi się z twardych gatunków drzew liściastych: rodzimych dębu i buku oraz egzotycznych: teku, iroko, orzecha amerykańskiego, merbau, palisandru, bambusa, hevea. Mają one małą tzw. skurczliwość, czyli że prawie nie reagują na wilgoć i zmiany temperatury. Klejenie drewna dodatkowo blat stabilizuje. Blat drewniany impregnuje się olejem (przyciemnia on drewno), można także użyć lakieru, ale - z powodu kontaktu z żywnością - jedynie akrylowego.



Biała kuchnia z płytkami w cegiełkę

 

ZALETY BLATÓW DREWNIANYCH

  • Blaty drewniane łatwo przyciąć (również samodzielnie) do potrzebnej wielkości oraz wyciąć w nich otwory na sprzęty.
  • Są dość trwałe - można je wielokrotnie odnawiać, szlifując i ponownie pokrywając olejem lub lakierem.
  • Swietnie ocieplają kuchnie.


WADY BLATÓW DREWNIANYCH

  • Gorące garnki mogą zostawić na nich ślady.
  • Wymagają impregnacji olejem lub lakierowania, żeby nie chłonęły wilgoci i trwale się nie plamiły.
  • Konserwację drewna należy co jakiś czas powtarzać.
  • Łatwo je zarysować, szczególnie te pokryte lakierem.
  • Blaty lite do kuchni mogą się paczyć.

 

Zobacz nasz wybór:

MEBLE I BLATY KUCHENNE

Zobacz również:

BLATY STALOWE

BLATY SZKLANE

BLATY LAMINOWANE

BLATY KAMIENNE

BLATY Z KONGLOMERATÓW

Inne artykuły o kuchni:

ŚCIANA NAD BLATEM

MAŁA KUCHNIA

OŚWIETLENIE W KUCHNI

Blaty laminowane

Należą do najbardziej popularnych nie tylko z powodu przystępnej ceny. Doskonale imitują tworzywa naturalne (nawet ich faktury): kamienie, lawę, drewno. Mają też wzory jak tapety albo motywy z fotografii, ale są i gładkie w różnych kolorach. Bardzo twarde, szczególnie te z laminatem HPL (o zwiększonej wytrzymałości). Blaty laminowane łatwo się tnie, także samodzielnie. Rdzeniem blatów laminowanych do kuchni jest płyta wiórowa, dlatego miejsca cięć trzeba zabezpieczyć listwą (krawędzie) lub silikonem (przy zlewie), żeby nie chłonęły wilgoci.



Biała kuchnia

 

ZALETY BLATÓW LAMINOWANYCH

  • Odporne na zaplamienia tłuszczem, sokami, herbatą itp.
  • Odporne na chemikalia.
  • Nie blakną pod wpływem słońca.
  • Łatwe do cięcia i montażu.
  • Łatwe do czyszczenia.

WADY BLATÓW LAMINOWANYCH

  • Nie są odporne na temperatury powyżej 180˚ C.
  • Mogą zmatowieć pod wpływem pary wodnej.
  • Łatwo je zarysować.
  • Uszkodzeń blatów kuchennych nie da się naprawić.
  • Źle zabezpieczone miejsca cięć powodują „puchnięcie” płyty.



SPOSOBY WYKOŃCZENIA

Produkuje się blaty laminowane matowe, półmatowe i z połyskiem.

Mogą mieć przednią krawędź fabrycznie laminowaną (jest zaoblona). Takie blaty nazywa się postformingowymi.

Proste obrzeża wykańcza się tym samym laminatem co reszta blatu lub listwami z tworzywa, drewnianymi albo metalowymi.

Spód blatu warto oddzielić od zmywarki i piekarnika barierą dyfuzyjną (z blachy, tworzywa), by uniemożliwić jego zawilgocenie.

 

Zobacz nasz wybór:

MEBLE I BLATY KUCHENNE

Zobacz również:

BLATY STALOWE

BLATY SZKLANE

BLATY DREWNIANE

BLATY KAMIENNE

BLATY Z KONGLOMERATÓW

Inne artykuły o kuchni:

ŚCIANA NAD BLATEM

MAŁA KUCHNIA

OŚWIETLENIE W KUCHNI

Blaty kamienne

Najbardziej trwałe i efektowne blaty do kuchni. Najpopularniejsze są granitowe (prawie niezniszczalne), marmurowe oraz z trawertynu (rzadziej wykorzystuje się porfiry i bazalty).
Wybierając kamień na blat kuchenny, pamiętaj, że im bardziej jest porowaty, tym bardziej nasiąkliwy, a więc podatny na trwałe zaplamienia, także działanie kwasów, np. soku z cytrusów. Porowate są marmur i trawertyn, z tego powodu wymagają specjalnej imregnacji (to praca dla fachowców). Blaty kamienne sporo ważą, ale te o grubości 3 cm nie wymagają wzmocnienia konstrukcji szafek.



Relingi w kuchni

 

ZALETY BLATÓW KAMIENNYCH

  • Gorące garnki nie zostawiają na blatach kamiennych śladu.
  • Blaty kamienne są twarde - na blacie granitowym można kroić potrawy; drobne zarysowania usuwa się, polerując powierzchnię.
  • Trwałe – z biegiem lat nie zmieniają wyglądu.
  • Łatwe do czyszczenia (wilgotną gąbką, ewentualnie z detergentem).
  • Dają niepowtarzalny efekt dzięki zróżnicowaniu struktury, rysunku, kolorystyki.

WADY BLATÓW KAMIENNYCH

  • Blaty kamienne do kuchni są ciężkie, kłopotliwe więc w transporcie.
  • Cięcie blatu wymaga specjalistycznych narzędzi i doświadczenia fachowca.
  • Blaty z kamienia należą do najdroższych.

 

Zobacz nasz wybór:

MEBLE I BLATY KUCHENNE

Zobacz również:

BLATY STALOWE

BLATY SZKLANE

BLATY DREWNIANE

BLATY LAMINOWANE

BLATY Z KONGLOMERATÓW

Inne artykuły o kuchni:

ŚCIANA NAD BLATEM

MAŁA KUCHNIA

OŚWIETLENIE W KUCHNI

 

Blaty z konglomeratów

Produkuje się je z naturalnego kruszywa kamiennego zespolonego syntetycznymi żywicami. Mają strukturę drobno-, średnio- lub gruboziarnistą. Blaty kuchenne z kompozytów od konglomeratowych różnią się tym, że kruszywo zastępuje mączka kamienna. Mają różne nazwy handlowe, m.in. Corian, Kerrock, Hi-macks, Staron.
Oba rodzaje blatów do kuchni przypominają wyglądem kamienne, ale nie są tak różnorodne. Za to niezwykle trwałe, lżejsze od naturalnych. Blaty można kleić bezspoinowo, nadawać im różne kształty, kompozytowe łączyć w niewidoczny sposób ze zlewem z tego samego tworzywa.

Drewno w kuchni

ZALETY BLATÓW Z KONGLOMERATÓW

  • Duża wytrzymałość na ścieranie.
  • Mała nasiąkliwość.
  • Blaty kuchenne z konglomeratów są odporne na działanie kwasów, octu, płynów barwiących (np. herbaty, wina). Ale uwaga – patrz Minusy!
  • Łatwe do czyszczenia - większość zabrudzeń zmyjesz wilgotną gąbką z detergentem.

WADY BLATÓW Z KONGLOMERATÓW

  • Pozostawione na długo kwasy, sok lub kawa mogą wniknąć w strukturę blatu.
  • Są nieodporne na działanie wysokich temperatur, zwłaszcza blaty kuchenne z konglomeratu kwarcytowego (wytrzymują od -5 do +160˚ C). Nie można stawiać na nich garnków prosto z pieca.
  • Wysoka cena, porównywalna do cen blatów kamiennych.


SPOSOBY WYKONCZENIA

Powierzchnie blatów konglomeratowych i kompozytowych mogą być polerowane (lśniące) lub matowe. Te pierwsze są mniej odporne na zarysowania. Ewentualne zadrapania na powierzchni matowej łatwo zeszlifować.

Do wyboru masz też wiele rodzajów krawędzi.

Zobacz nasz wybór:

MEBLE I BLATY KUCHENNE

Zobacz również:

BLATY STALOWE

BLATY SZKLANE

BLATY DREWNIANE

BLATY LAMINOWANE

BLATY KAMIENNE

Inne artykuły o kuchni:

ŚCIANA NAD BLATEM

MAŁA KUCHNIA

OŚWIETLENIE W KUCHNI

 

Blaty stalowe

Wykonane ze stali kwasoodpornej gwarantują najwyższą jakość i trwałość. Nie korodują, nie odbarwiają się, łatwiej się je czyści i trudniej je zarysować niż te ze stali niższej jakości. Blaty stalowe do kuchni najczęściej składają się z płyty wiórowej pokrytej arkuszem blachy. Są higieniczne – na stali nie gromadzą się bakterie. Studia kuchenne robią takie blaty na indywidualne zamówienia.



 

Klasyczna szara kuchnia

 

ZALETY BLATÓW STALOWYCH

  • Są bardzo wytrzymałe na wysokie temperatury.
  • Odporne na płyny barwiące i łagodne środki chemiczne.
  • Łatwe do czyszczenia.
  • Trwałe.

WADY BLATÓW STALOWYCH

  • Nie są odporne na szorowanie oraz środki żrące.
  • Potęgują dźwięki uderzeń o ich powierzchnię.
  • Blaty stalowe wymagają wycierania do sucha – po zachlapaniu, szczególnie twardą wodą, pozostają ślady kamienia.

 

Zobacz nasz wybór:

MEBLE I BLATY KUCHENNE

Zobacz również:

BLATY Z KONGLOMERATÓW

BLATY SZKLANE

BLATY DREWNIANE

BLATY LAMINOWANE

BLATY KAMIENNE

Inne artykuły o kuchni:

ŚCIANA NAD BLATEM

MAŁA KUCHNIA

OŚWIETLENIE W KUCHNI

 

Blaty szklane

Drogie, na indywidualne zamówienia, ale coraz chętniej kupowane. Na blaty kuchenne stosuje się szkło laminowane i hartowane. Oba rodzaje nie powodują skaleczeń po ewentualnym stłuczeniu. Blaty szklane do kuchni mogą mieć różne grubości, łączenia nie są widoczne, wycina się w nich otwory na zlew, baterię. Do wyboru masz m.in. szkło przezroczyste, piaskowane, tłuczone (lodowe), kolorowe, z wzorami trawionymi lub nadrukowanymi.


fot. Leroy Merlin

 

ZALETY BLATÓW SZKLANYCH

  • Trwałe.
  • Odporne na zarysowania i uderzenia.
  • Nie niszczą ich środki chemiczne, kwasy, soki.
  • Wytrzymałe na wysokie temperatury, zwłaszcza blaty do kuchni ze szkła hartowanego.
  • Łatwo się je czyści.

WADY BLATÓW SZKLANYCH

  • Wysoka cena.
  • Blaty szklane wymagają wycierania do sucha - woda, zwłaszcza twarda, pozostawia ślady kamienia.

 

Zobacz nasz wybór:

MEBLE I BLATY KUCHENNE

Zobacz również:

BLATY Z KONGLOMERATÓW

BLATY STALOWE

BLATY DREWNIANE

BLATY LAMINOWANE

BLATY KAMIENNE

Inne artykuły o kuchni:

ŚCIANA NAD BLATEM

MAŁA KUCHNIA

OŚWIETLENIE W KUCHNI

 

Wybrane aranżacje

Wczytywanie rekomendacji...