Od czego zacząć?

Od czego zacząć?
Na co zwrócić uwagę przy projektowaniu kuchni? Zanim przystąpisz do urządzania kuchni, przemyśl co tak naprawdę jest ci w niej potrzebne.

Jeśli dużo gotujesz, przyda się sporo szafek na naczynia, garnki i produkty. Wtedy też część rzeczy musisz mieć zawsze pod ręką, np. pojemniki z przyprawami, przybory oraz małe sprzęty kuchenne, jak blender, sokowirówkę czy robot.
Małe AGD można trzymać w kuchni na blacie (oczywiście, gdy jest na to miejsce), na półkach albo schować w pojemnych szufladach - wiele zależy od metrażu kuchni.


Przechowywanie w kuchni

Masz dużą rodzinę. W takiej sytuacji warto zdecydować się na większą lodówkę (np. side by side), większą zmywarkę i np. sześciopalnikową płytę grzejną. Być może trzeba będzie też dodać kuchni trochę przestrzeni, otwierając ją na salon.


 

Zabudowa kuchenna we wnęce

 

Gdy brak ci czasu na przygotowywanie posiłków, „zredukuj” zabudowę. Zrezygnuj z długiego blatu roboczego, czy standardowej płyty grzewczej na rzecz mniejszej – dwupalnikowej. Za to pomyśl o miejscu na mikrofalówkę, w której szybko odgrzejesz gotowe potrawy.


Aneks kuchenny z oknem

 

 

Inne artykuły o kuchni:

JAK WYBRAĆ BLAT KUCHENNY

JAKI WYBRAĆ UKŁAD ZABUDOWY

OŚWIETLENIE W KUCHNI

MAŁA KUCHNIA

 

 

W dobrym rozplanowaniu kuchni pomoże ci kilka prostych zasad. Zasada trójkąta ergonomicznego. Zasada stref funkcjonalnych i znajomość optymalnych odległości między sprzętami na blacie roboczym.

Trójkąt do pracy
Jest naprawdę pomocny, określa, w jakiej odległości od siebie powinny stać sprzęty, żeby praca nie sprawiała ci kłopotu. To trójkąt umowny – jego wierzchołki odpowiadają usytuowaniu w kuchni lodówki, zlewu i kuchenki. Dla osób prawo-, i leworęcznych w takiej samej kolejności, tyle że w pierwszym przypadku ciąg roboczy powinien mieć początek (z lodówką) z lewej strony, w drugim – z prawej.
Boki trójkąta między lodówką a zlewem nie powinny być dłuższe niż 120-210 cm – wtedy nie tracisz czasu i energii na pokonywanie dużych odległości między sprzętami. Natomiast długość boku między kuchenką a lodówką nie powinna przekraczać 120-270 cm.

 

Kuchnia z dodatkami vintage

 

Wygodne strefy
Projektując kuchnię, staraj się pogrupować sprzęty o podobnej funkcji. Stworzą one strefy, w których wykonujesz pokrewne czynności, co znacznie przyspieszy oraz ułatwi pracę. Strefę przechowywania (magazynową + zapasów) stworzą lodówka, zamrażarka i szafki na produkty, zmywania – zlew, zmywarka, pojemniki do segregowania śmieci. Strefę przygotowywania posiłków – szafki z odpowiednimi naczyniami i przyborami, gotowania i pieczenia – kuchenka lub płyta grzewcza, piekarnik i mikrofalówka.

Kuchnia z lustrzaną mozaiką

 

 

Inne artykuły o kuchni:

JAK WYBRAĆ BLAT KUCHENNY

JAKI WYBRAĆ UKŁAD ZABUDOWY

OŚWIETLENIE W KUCHNI

MAŁA KUCHNIA

 

Żeby sprawnie (i bezpiecznie) przygotowywać w kuchni potrawy, poszczególne części blatu roboczego powinny mieć odpowiednią długość.

Minimalna między lodówką a zlewem to 40 cm. Tu odkładasz wyjęte z lodówki produkty i przygotowujesz je do mycia.

Optymalna długość kolejnego odcinka - między zlewem a kuchenką wynosi 80 cm (w tej części blatu wykonuje się najwięcej czynności).

Minimum blatu przy płycie to znów 40 cm (na odstawianie garnków).

Kuchnia z rustykalnym stołem

 

Na miniprzestrzeni nierzadko jednak konieczne są kompromisowe rozwiązania.

Czarno-biała szachownica w kuchni

 

Inne artykuły o kuchni:

JAK WYBRAĆ BLAT KUCHENNY

JAKI WYBRAĆ UKŁAD ZABUDOWY

OŚWIETLENIE W KUCHNI

MAŁA KUCHNIA


 

Wybrane aranżacje

Wczytywanie rekomendacji...