zapisz się do newslettera
bądź na bieżąco otrzymuj
  • Aktualne promocje i rabaty
  • Inspiracje wnętrzarskie
  • Pomysły i porady
zapisz
Schowaj
Wyrażam zgodę na przesyłanie informacji handlowej przez Leroy - Merlin Polska Sp. z o. o. z siedzibą
w Warszawie przy ul. Targowej 72 środkami komunikacji elektronicznej z których przesyłania w każdej chwili mogę zrezygnować lub dokonać zmiany swoich danych wprowadzonych w procesie rejestracji.
dołącz do naszego newslettera
zapisz się

Od czego zacząć?

Od czego zacząć?
Na co zwrócić uwagę przy projektowaniu kuchni? Zanim przystąpisz do urządzania kuchni, przemyśl co tak naprawdę jest ci w niej potrzebne.

Jeśli dużo gotujesz, przyda się sporo szafek na naczynia, garnki i produkty. Wtedy też część rzeczy musisz mieć zawsze pod ręką, np. pojemniki z przyprawami, przybory oraz małe sprzęty kuchenne, jak blender, sokowirówkę czy robot.
Małe AGD można trzymać w kuchni na blacie (oczywiście, gdy jest na to miejsce), na półkach albo schować w pojemnych szufladach - wiele zależy od metrażu kuchni.


Przechowywanie w kuchni

Masz dużą rodzinę. W takiej sytuacji warto zdecydować się na większą lodówkę (np. side by side), większą zmywarkę i np. sześciopalnikową płytę grzejną. Być może trzeba będzie też dodać kuchni trochę przestrzeni, otwierając ją na salon.


 

Zabudowa kuchenna we wnęce

 

Gdy brak ci czasu na przygotowywanie posiłków, „zredukuj” zabudowę. Zrezygnuj z długiego blatu roboczego, czy standardowej płyty grzewczej na rzecz mniejszej – dwupalnikowej. Za to pomyśl o miejscu na mikrofalówkę, w której szybko odgrzejesz gotowe potrawy.


Aneks kuchenny z oknem

 

 

Inne artykuły o kuchni:

JAK WYBRAĆ BLAT KUCHENNY

JAKI WYBRAĆ UKŁAD ZABUDOWY

OŚWIETLENIE W KUCHNI

MAŁA KUCHNIA

 

 

W dobrym rozplanowaniu kuchni pomoże ci kilka prostych zasad. Zasada trójkąta ergonomicznego. Zasada stref funkcjonalnych i znajomość optymalnych odległości między sprzętami na blacie roboczym.

Trójkąt do pracy
Jest naprawdę pomocny, określa, w jakiej odległości od siebie powinny stać sprzęty, żeby praca nie sprawiała ci kłopotu. To trójkąt umowny – jego wierzchołki odpowiadają usytuowaniu w kuchni lodówki, zlewu i kuchenki. Dla osób prawo-, i leworęcznych w takiej samej kolejności, tyle że w pierwszym przypadku ciąg roboczy powinien mieć początek (z lodówką) z lewej strony, w drugim – z prawej.
Boki trójkąta między lodówką a zlewem nie powinny być dłuższe niż 120-210 cm – wtedy nie tracisz czasu i energii na pokonywanie dużych odległości między sprzętami. Natomiast długość boku między kuchenką a lodówką nie powinna przekraczać 120-270 cm.

 

Kuchnia z dodatkami vintage

 

Wygodne strefy
Projektując kuchnię, staraj się pogrupować sprzęty o podobnej funkcji. Stworzą one strefy, w których wykonujesz pokrewne czynności, co znacznie przyspieszy oraz ułatwi pracę. Strefę przechowywania (magazynową + zapasów) stworzą lodówka, zamrażarka i szafki na produkty, zmywania – zlew, zmywarka, pojemniki do segregowania śmieci. Strefę przygotowywania posiłków – szafki z odpowiednimi naczyniami i przyborami, gotowania i pieczenia – kuchenka lub płyta grzewcza, piekarnik i mikrofalówka.

Kuchnia z lustrzaną mozaiką

 

 

Inne artykuły o kuchni:

JAK WYBRAĆ BLAT KUCHENNY

JAKI WYBRAĆ UKŁAD ZABUDOWY

OŚWIETLENIE W KUCHNI

MAŁA KUCHNIA

 

Żeby sprawnie (i bezpiecznie) przygotowywać w kuchni potrawy, poszczególne części blatu roboczego powinny mieć odpowiednią długość.

Minimalna między lodówką a zlewem to 40 cm. Tu odkładasz wyjęte z lodówki produkty i przygotowujesz je do mycia.

Optymalna długość kolejnego odcinka - między zlewem a kuchenką wynosi 80 cm (w tej części blatu wykonuje się najwięcej czynności).

Minimum blatu przy płycie to znów 40 cm (na odstawianie garnków).

Kuchnia z rustykalnym stołem

 

Na miniprzestrzeni nierzadko jednak konieczne są kompromisowe rozwiązania.

Czarno-biała szachownica w kuchni

 

Inne artykuły o kuchni:

JAK WYBRAĆ BLAT KUCHENNY

JAKI WYBRAĆ UKŁAD ZABUDOWY

OŚWIETLENIE W KUCHNI

MAŁA KUCHNIA


 

Wybrane aranżacje

Wczytywanie rekomendacji...