Ściana nad blatem

Ściana nad blatem
Ściana nad blatem to miejsce narażone na zabrudzenia powstające podczas gotowania - osadzający się tłuszcz, plamy z sosu lub wilgoć. Wybierając materiał zwróć więc uwagę nie tylko na wygląd materiału, ale i jego trwałość oraz łatwość w utrzymaniu w czystości.

Nad blatem można stosować zarówno płytki ścienne, jak i podłogowe. Nie ma co do nich szczególnych wymagań, jednak warto zwrocić uwagę na kilka ich cech. Informacje o nich znajdziesz na opakowaniu.

Klasyczna kuchnia

PLUSY

  • Ogromna różnorodność wielkości płytek (od mozaiki do dużych formatów), form (kwadraty, prostokąty, modne płytki typu metro – w kształcie cegiełek z fazowanymi krawędziami, sześcio- i ośmiokąty), kolorów, wzorów (na zamówienie można na nich drukować grafiki i fotografie), dekorów, listew wykończeniowych. Atutem jest też duża rozpiętość cenowa. Łatwo więc nie tylko dopasować je do stylu zabudowy, lecz także stworzyć niepowtarzalną aranżację.

MINUSY

  • Położenie płytek wymaga przeprowadzenia remontu. Wymaga także posiadania narzędzi do cięcia glazury lub gresu i idealnie wyrównanej ściany. Prace lepiej więc powierzyć sprawdzonemu fachowcowi.

I TOBIE SIE UDA

Gdy już wyliczysz ile płytek ci potrzeba, dodaj do tej ilosci 10-15%, bo w czasie cięcia łatwo się uszkadzają. Zachowaj też kilka płytek po remoncie. Mogą się przydać, gdy któreś np. pękną czy się zarysują.

Płytki subway nad blatem

WARTO WIEDZIEĆ

Sposób wykończenia. Płytki mogą być szkliwione lub nieszkliwione. Szkliwione charakteryzują się większą odpornością na zabrudzenia, łatwiej się je też czyści, niż nieszkliwione. Do tych ostatnich należą popularne gresy polerowane. By zmniejszyć ich porowatość, warto zaimpregnować je przeznaczonymi do tego preparatami. Odporność na zaplamienia i działanie środków chemicznych. Wartość 3 (w skali od 1 do 5) gwarantuje, że zaplamienia bez problemu da się usunąć.

Kaliber. To rzeczywisty wymiar płytek, nieznacznie różniący się od katalogowego (nominalnego) – w granicach dopuszczalnych przez normy. I choć to kwestia milimetrów, ma znaczenie przy ukladaniu płytek. Dlatego zawsze należy kupować płytki tego samego kalibru.

Tonacja. Ponieważ w procesie produkcji nie da się uzyskać identycznej barwy na wszystkich płytkach (podobnie jak wymiarów), są one selekcjonowane także według tonacji i oznaczane np. Tonacja A, Tonacja B. Kupuj płytki tylko jednej tonacji.

Gatunek. W gatunku I dopuszcza się 5 płytek wadliwych na 100, w gatunku II i III może być ich trochę więcej. Wady to np. inny odcień płytki, przebarwienia na krawędziach lub jej zmatowienie. Warto jednak zapytać sprzedawcę o to, co producent uznaje za wadę, bo nie każdy kieruje się takimi samymi kryteriami.

Fuga do płytek. W kuchni najlepiej zastosować fugę epoksydową. Jest wodoszczelna, odporna na zaplamienia tłuszczem, kawą, sokami, nie rozwijają się na niej bakterie, grzyby, pleśnie. Nie traci koloru i łatwo się ją czyści. Nadaje się do spoin zarówno bardzo wąskich, jak i szerokich (od 1 do 15 mm).

Zobacz nasz wybór:

GLAZURY i TERAKOTY

Inne artykuły o kuchni:

JAK WYBRAĆ BLAT KUCHENNY

MAŁA KUCHNIA

OŚWIETLENIE W KUCHNI

Zobacz również nasze porady i pomysły JAK URZĄDZIĆ KUCHNIĘ

Nad blatem stosuje się głównie dwa rodzaje szkla: szkło bezpieczne (to tafle klejone z folią między nimi - VSG) oraz hartowane (ESG). Tańsze od nich zwykłe szkło (nazywane float) łatwo się tłucze i nie jest odporne na działanie wysokich temperatur. Jeśli jednak zdecydujesz się na takie, koniecznie zamocuj przy kuchence dodatkowy panel tzw. nakladkowy, ze szkła hartowanego. Grubość tafli na ekrany nad blatem to: ze szkła float - najczęściej 4 mm, ze szkła hartowanego – minimum 6 mm, bezpiecznego – 8 mm.

szkło nad blatem test

Kuchnia z panelem ochronnym ze szkła

 

PLUSY

  • Montaż tafli szkła na ścianie jest prosty, „czysty” i szybki (trwa 1-2 godziny). Nie wiąże się z wielkim remontem. Tafle łatwo utrzymać w czystości (wystarczy szmatka z płynem do mycia szyb), znaczenie ma też fakt, że montuje się je bezfugowo.

MINUSY

  • Szkło nie zawsze pasuje do stylu kuchni. Bez obaw można je zastosować we współczesnej i awangardowej – z zabudową z prostymi frontami. W stylowej może się sprawdzić np.tafla z trawionym ornamentem, lepiej jednak w tej kwestii poradzić się architekta.

I TOBIE SIĘ UDA
Zamiawiając panele szklane, weź pod uwagę ewentualne wycięcie w nich otworów na gniazdka elektryczne i baterię naścienną. Trzeba je wyciąć przed montażem na ścianie.

szkło na blatem kuchennym

szkło nad blatem kuchennym


WARTO WIEDZIEĆ


JAKIE SZKŁO WYBRAĆ? Do wyboru masz nie tylko szklo przezroczyste, lecz także ornamentowe, satynowane (piaskowane i trawione), zbrojone, lakierowane.

Szkło bezpieczne może być także klejone z folią mleczną, kolorową albo z nadrukowaną na niej grafiką lub zdjęciem. Grafiki i zdjęcia można drukować również bezpośrednio na szkle (hartowanym), ale warto wiedzieć, że jakość takiego wydruku jest nieco gorsza niż na folii. Jest on też bardziej narażony na mechaniczne uszkodzenia, np. zadrapania.

Do nowości należy dekoracyjne szkło laminowane – sologlass. Od typowego szkła bezpiecznego różni się tym, że jest cieńsze (ma około 4,5 mm) i łatwiejsze w obróbce, ponieważ jedną taflę zastępuje termoutwardzalna warstwa polimerowa. Zalaminowany wydruk – jak w poprzednich przypadkach – może być dowolny.

JAK MONTOWAĆ Tafle szklane montuje się na kilka sposobów:

klejenie do ściany - stosuje się do tego przezroczysty klej montażowy, nie widać więc miejsc mocowania;

mocowanie punktowe – za pomocą śrub z nakładkami maskującymi; przy zamawianiu tafli trzeba od razu zlecić wykonanie otworów na śruby;

montaż na szynach – dolną szynę przykleja się do blatu, górną przykręca do ściany za pomocą kołków. Tafle szkła wsuwa się w szyny (by to się udalo, z boku ściany nad blatem musi być wystarczająco dużo wolnej przestrzeni);

montaż na dystansach sprawdzi się, gdy za taflą ma być zainstalowane oświetlenie; trzeba jednak wiedzieć, że szyb odsuniętych od ściany nie da się dobrze uszczelnić, są też bardziej narażone na pęknięcia czy stłuczenia.

Zobacz nasz wybór:

SZKLANYCH PANELI KUCHENNYCH

Inne artykuły o kuchni:

JAK WYBRAĆ BLAT KUCHENNY 

OŚWIETLENIE W KUCHNI

MAŁA KUCHNIA

Zobacz również nasze porady i pomysły JAK URZĄDZIĆ KUCHNIĘ

Na ścianę nie musisz wybierać tak odpornych okładzin, jak na blat. Ważne jednak, by okładzina kamienna nie była zbyt porowata, bo w trakcie prac kuchennych może się trwale zaplamić. Oczywiście można ją odpowiednio zaimpregnować, ale trzeba pamiętać, że to dodatkowy koszt. Impregnacji wymaga trawertyn, wapień, piaskowiec, marmur.
Idealne nad blat są forniry kamienne. To cienkie arkusze składające się z warstwy łupków albo kwarcytów oraz podkładu z siatki z włókna szklanego i żywicy epoksydowej. Wyglądają tak samo jak płyty kamienne, są trwałe, nienasiąkliwe, nie kruszą się, a przy tym zdecydowanie mniej ważą.

kamień nad blatem w kuchni

Kamień nad blatem w kuchni

PLUSY

  • Okładziny kamienne przy tym, że są eleganckie, należą do najtrwalszych, odpornych na uszkodzenia, wysokie temperatury i działanie „chemii” domowej. Do wyboru masz ogromną różnorodność barw kamieni, ich struktur, a także formatów – od mozaiki, płytek do wielkoformatowych paneli i slabów.

MINUSY

  • Im bardziej zróżnicowana faktura okładzin kamiennych, tym trudniej utrzymać je w czystości. Do takich należą m.in. modne panele łupkowe. Cena okładzin kamiennych jest wyższa od ceramicznych.

I TOBIE SIĘ UDA


Jeśli podobają ci się okładziny kamienne, jednak chcesz zaoszczędzić albo lubisz częste zmiany aranżacyjne, wykorzystaj fototapety z motywem struktury kamieni. Wiele z nich jest naprawdę doskonałej jakości.

kamień nad blatem kuchennym

Kuchnia stylizowana na retro

WARTO WIEDZIEĆ


Jak mocować forniry kamienne? Forniry kamienne można przyklejać do wszystkich powierzchni: betonu, drewna, metalu, płyt MDF oraz lekkich płyt gipsowo-kartonowych. Nie ma też specjalnych zaleceń co do rodzaju klejów, którymi forniry mocuje się do podłoża. Stosuje się zarówno kleje do płytek ceramicznych, konstrukcyjne, jak i do drewna czy metalu. Do obróbki i cięcia arkuszy nie potrzeba specjalistycznych narzędzi, można je więc montować samodzielnie.

Wąska fuga. W przypadku okładzin z płytek, lub większych od nich paneli, zastosuj wąską spoinę dopasowaną kolorystycznie do barwy kamienia. Taka prawie niewidoczna spoina nie potnie optycznie okładziny na części, więc efekt będzie spójny i szlachetny.

Konglomeraty i kompozyty. Pod względem odporności na uszkodzenia i wysokie temperatury prawie nie ustępują okładzinom kamiennnym. Pełnią równie dobrze funkcję zarówno ekranu, jak i blatu (zobacz więcej: Materiały na blat). I najlepiej wyglądają, gdy się je użyje właśnie w takiej podwójnej roli.

Zobacz również inne artykuły o kuchni:

JAK WYBRAĆ BLAT KUCHENNY

MAŁA KUCHNIA

OŚWIETLENIE W KUCHNI

Zobacz również nasze porady i pomysły JAK URZĄDZIĆ KUCHNIĘ

Nie wszystkie gatunki drewna nadają się na okładzinę chroniącą ścianę nad blatem. Powinny być odporne na dzialanie wilgoci i duże różnice temperatur, a więc posiadać mały tzw. skurcz. Z gatunków rodzimych do takich należą dąb, jesion, spośród egzotycznych wybór jest większy. To m.in.: merbau, iroko, tek, lapacho (ipe), doussie, cedr, orzech amerykański (przed zakupem drewna zapytaj o jego właściwości sprzedawcę). Lite drewno kupisz w postaci desek, klepki, paneli – podobnych jak na podłogę i w taki sam sposób układanych na ścianie. Raczej unikaj małych elementów, by ograniczyć liczbę połączeń, przez które woda mogłaby przenikać do ich środka. Na okładzinę ścienną warto wykorzystać drewno identyczne jak na blat. Przy wyborze pamiętaj, że klejone mniej się paczy niż lite.

drewno nad kuchennym blatem

Kuchnia z drewnianą ścianą

PLUSY

  • Drewno jest jednym z najskuteczniejszych aranżacyjnych „ocieplaczy”. Świetnie podkreśla styl wnętrza. Nie ma też problemu z dopasowaniem wybarwienia okładziny z drewna do innych elementów wystroju kuchni lub – gdy jest ona otwarta na salon – do pozostałych mebli.

MINUSY

  • Okładziny z drewna i płyt drewnopochodnych mogą się paczyć pod wpływem wilgoci, zwłaszcza pary. Niezabezpieczona (na przykład lakierem) powierzchnia okładziny szybko się zniszczy, brudzi i trudno utrzymać ją w czystości.


I TOBIE SIĘ UDA

Dobrze zabezpieczone. By okładzinę z drewna łatwo było utrzymać w czystości, powinna być zabezpieczona odpowiednim preparatem. Sprawdzi się lakier, dzięki któremu powierzchnię okładziny bez problemu się myje. Ale uwaga – niektóre gatunki egzotyczne trzeba najpierw pokryć środkiem odcinającym, co m.in. uniemożliwi zmianę koloru drewna. Na przykład lapacho pod wpływem lakieru radykalnie zmienia odcień na zielonkawy. Olejowanie drewna wymaga ciągłego powtarzania tego zabiegu i ma sens, gdy niewiele gotujesz.
Nie chcesz za wiele wydawać? Sięgnij po tańsze rozwiązanie – płyty w okleinach imitujących drewno.

 drewniana ściana w kuchni

Drewniana ściana w kuchni za szybą


WARTO WIEDZIEĆ
Przy kuchence gazowej
Drewno jest łatwo palne, dlatego w sąsiedztwie kuchenki, zastosuj dodatkowy ekran ochronny z przejrzystego szkla bezpiecznego lub hartowanego. Drewniana okładzina będzie pod nim widoczna, a nie grozi jej zniszczenie ani przez ogień, ani parę.

Płyty drewnopochodne
To popularne rozwiązanie. Nad blatem najczęściej stosuje się fornirowane płyty MDF, OSB i sklejkę. Do wyboru masz wiele fornirów z drewna rodzimego oraz egzotycznych. Płyty łatwo przyciąć do potrzebnego wymiaru. Montuje się je na ruszcie albo przykleja do ściany.

Deski warstwowe
Fabrycznie zaimpregnowane są odporne na uszkodzenia mechaniczne i działanie wilgoci. Coraz częściej wykorzystuje się je nie tylko na podłodze, ale i jako okładzinę ścienną nad blatem w kuchni.

Zobacz nasz wybór:

BOAZERII I PANELI ŚCIENNYCH

Inne artykuły o kuchni:

JAK WYBRAĆ BLAT KUCHENNY

MAŁA KUCHNIA

OŚWIETLENIE W KUCHNI

Zobacz również nasze porady i pomysły JAK URZĄDZIĆ KUCHNIĘ

Decyzję o okładzinie z cegły podejmij, gdy nie gotujesz codziennie dla dużej rodziny. Niełatwo bowiem zachować okładzinę z cegły w nieskazitelnym stanie. Jest porowata, trzeba ją więc zaimpregnować odpowiednim preparatem lub pomalować farbą (najlepiej nadającą się do kuchni). Modne kolory? Biel, odcienie szarości, czerń.

rustykalna kuchnia z cegłą

Rustykalna kuchnia z cegłą

PLUSY

  • Niezwykle duża oferta kolorystyczna okładzin ceglanych i klinkierowych. Możliwość zamówienia płyt z betonu architektonicznego na wymiar.

MINUSY

  • Gdy ściana z cegieł albo klinkieru ma szerokie - nawiązujące do muru - spoiny, bardzo łatwo się brudzi.

I TOBIE SIĘ UDA
Zarówno cegłę, jak i klinkier można kupić w postaci cienkich płytek, nawet ręcznie robionych. Przykleja się je do ściany tak samo jak ceramiczne. Grubość płyt z betonu architektonicznego rozpoczyna się od 3 mm. Mniejsze przykleja się do ściany podobnie jak płytki ceramiczne lub kamienne, duże – na tzw. kotwy.

cegla na scianie w kuchni

Cegla na ścianie w kuchni

WARTO WIEDZIEĆ
Klinkier. Jest znacznie twardszy, odporniejszy na uszkodzenia i wilgoć niż cegła. Jednak, pomimo tego, powinien być także pokryty środkiem przeznaczonym do impregnacji (kupisz specjlne do klinkieru).

Beton architektoniczny. Dzięki wzmocnieniu włóknami szklanymi jest bardziej plastyczny, nienasiąkliwy i znacznie lżejszy niż beton budowlany. Kupuje się go w postaci płyt – nawet do ponad 3 m długości.

Zobacz również inne artykuły:

OŚWIETLENIE W KUCHNI

MAŁA KUCHNIA

JAK WYBRAĆ BLAT

Zobacz również nasze porady i pomysły JAK URZĄDZIĆ KUCHNIĘ

Ze stali, aluminium lub miedzi. Do wyboru masz arkusze blach różnej grubości, które na ogół nakleja się na cienką płytę drewnopochodną, a następnie mocuje ją do ściany. Okładziny aluminiowe kupisz też w formie paneli już zaprojektowanych nad blat, a więc dopasowanych do standardowej odległości między szafkami.

Stal nad blatem w kuchni

PLUSY

  • Ogniotrwałe, sterylne, odporne na uderzenia. Pasują do wnętrz nowoczesnych – laboratoryjnych lub „profi”, czyli nawiązujących do kuchni mistrzów gastronomii.

MINUSY

  • Okładziny metalowe wymagają stałego wycierania do sucha. Zostawione na nich plamki wody czy tłustych palców tworzą nieestetyczne ślady.
  • Łatwo je zarysować.

I TOBIE SIĘ UDA
Gdy nie masz czasu na bezustanną pielęgnację kuchni, wybierz blachę matowioną, tzw. inox. Znacznie mniej widać na takiej ślady palców i wody.

Inne artykuły o kuchni:

JAK WYBRAĆ BLAT KUCHENNY

OŚWIETLENIE W KUCHNI

JAK WYBRAĆ BLAT

Zobacz również nasze porady i pomysły JAK URZĄDZIĆ KUCHNIĘ

Wybrane aranżacje

Wczytywanie rekomendacji...