Mieszkanie z lustrzanym sufitem

 VIS A VIS ANNA WOJCZYŃSKA
Wstępne założenia... Poddasze to mieszkanie dla dwóch studentów. Chcieli, by przestrzeń była miejscem do pracy i mieszkania – z dwoma oddzielnymi sypialniami. Aranżacja miała zawierać nowoczesny design oraz akcenty z lat 60. Udało mi się połączyć współczesne ikony oraz dawne wzornictwo, które u wielu klientów trudno mi proponować.
Pomysł na mieszkanie... Przestronne, dobrze oświetlone mieszkanie z otwartą kuchnią. Wcześniej przestrzeń podzielona była na dwa pokoje oraz niefunkcjonalną małą kuchnię i łazienkę. Skosy pod dachem pierwotnie zaadaptowane były na schowki. Usunęłam je i w ten sposób powiększyłam przestrzeń mieszkalną.
Najlepszy pomysł... Wykorzystanie przestrzeni. W salonie podwyższyłam wysokość. W jego przestrzeń wciągnęłam rejony, które na antresoli były za niskie do komfortowego korzystania z nich. Jednocześnie w centralnej części mieszkania wysokość znacznie się obniża, jednak niweluje to lustro zamontowane na „suficie” antresoli –dzięki niemu wnętrze się powiększa. W najwyższym punkcie wnętrze ma 4,45 m wysokości, pod antresolą – 2,25 m. Zaadaptowałam również nieużywany podest na klatce schodowej na fragment łazienki.
Największe wyzwanie... Przeróbki konstrukcyjne dachu i stropu. Zmiany wymagały wymiany konstrukcji drewnianej na stalową; musiałam wyeliminować też niektóre belki stropowe.
16
GDZIE? Warszawa
KTO TU MIESZKA? dwóch studentów
ILE METRÓW? 70 m2
Poddasze jednej z warszawskich kamienic. Dwupokojowe mieszkanie z ciasną łazienką i kuchnią zamieniło się w otwartą, wysoką przestrzeń. Centrum życia dwóch studentów mieści się pod antresolą, której lustrzany sufit odbija stylowe meble. Wnętrze urządzono umiejętnie dozując nowoczesne akcenty i wzornictwo z lat 60.
Wczytywanie rekomendacji...