Z akcentami czerwieni

 Smol Architekt
MÓWI ARCHITEKT
Smol Architekt
Wstępne założenia... To mieszkanie zlokalizowane w warszawskiej dzielnicy Włochy należy do małżeństwa w średnim wieku. Ich poprzednie mieszkania były urządzone w tradycyjnym stylu. Tym razem zapragnęli jednak czegoś zupełnie innego. Założeniem projektu było wnętrze nowoczesne, wygodne i bez sztucznych dekoracji.
Pomysł na mieszkanie... Mieszkanie utrzymane jest w nowoczesnej stylistyce i uporządkowanej gamie kolorów - bieli, szarości i drewna z akcentami czerwieni. W mieszkaniu znajduje się wiele zabudów stolarskich, między innymi szafy w dwóch sypialniach. Każda z nich otwiera się w systemie harmonijkowym, który jest bardzo funkcjonalny w wąskiej przestrzeni pokoi. Niezwykle przytulny klimat strefie wypoczynkowej nadaje drewniana okładzina na ścianach i suficie, która jest z jednej strony zakończona szafką na sprzęt rtv. Takie wykończenie oddziela też wizualnie tę część wnętrza od białej kuchni i jadalni. Wystrój odzwierciedla też zainteresowania gospodarzy. Pan domu jest fanem klasycznych albumów wydawanych na płytach winylowych, dlatego jedną ze ścian ozdobiono swoistą galerią okładek płyt winylowych w specjalnych oprawach. Inspiracją dla zaprojektowanych specjalnie do tego mieszkania mebli - komody, stolika kawowego, zabudowy telewizyjnej czy zabudowy w przedpokoju - było wzornictwo z czasów PRL.
Najlepszy pomysł... Stworzenie połączonej z kuchnią, spiżarnią i jadalnią strefy dziennej. Przestrzeń ta tętni życiem, głównie dzięki zastosowaniu akcentów w ulubionym odcieniu pani domu, czyli intensywnej czerwieni. Taki kolor ma między innymi kultowy fotel Egg autorstwa Arnie Jacobsena, ustawiony w sąsiedztwie stołu jadalnianego. Świetnym rozwiązaniem było zastosowanie podłogi gresowej w części dziennej, co znacząco ułatwia porządkowanie i nie wymaga żadnych prac konserwacyjnych. Za ścianą z zabudową telewizyjną wydzielono spiżarnię, w której znajdują się lodówka, piekarnik i szafki do przechowywania sprzętów kuchennych. Dzięki swojemu usytuowaniu nie rzuca się ona w oczy z perspektywy kanapy, natomiast dzięki temu, że jest otwarta, optycznie powiększa strefę kuchni.
Największe wyzwanie... Najtrudniejsze było połączenie na pozór niepasujących do siebie materiałów i dopasowanie zastosowanej w detalach wnętrza czerwieni do odcieni drewna. Z uwagi na długość i szerokość korytarza zastosowano szereg zabiegów poprawiających jego proporcje. Zaprojektowano sufit podwieszany z obwodowo zamontowanym oświetleniem LED, rozświetlającym pomieszczenie, a zastane drzwi wejściowe w kolorze wenge (które zupełnie nie pasowały do wystroju) obito neutralną białą ekoskórą wraz z wypełnieniem wyciszającym wnętrze.
7
Architekt Smol Architekt
Fotograf Marek Korlak
GDZIE? Warszawa, Włochy
KTO TU MIESZKA? Małżeństwo
ILE METRÓW? 86 m2
Choć komfort i współczesne udogodnienia były pierwszoplanowym wymogiem dla architekta, w mieszkaniu tym zadbał on również o wyjątkową warstwę estetyczną. Drewno użyte na ścianach zapewnia wnętrzom ponadczasową elegancję i tak pożądaną przytulność. Doprawione dekoracjami w stylu retro i klasykami światowego designu nabrało indywidualnego charakteru.
Z akcentami czerwieni
Z akcentami czerwieni
Z akcentami czerwieni
Z akcentami czerwieni
Z akcentami czerwieni
Z akcentami czerwieni
Z akcentami czerwieni
Z akcentami czerwieni
Z akcentami czerwieni
Z akcentami czerwieni
Z akcentami czerwieni
Z akcentami czerwieni
Wczytywanie rekomendacji...